19.05.2014 Redakce
Dobrý den, zajímalo by mě ideální složení potravin nabízených ve školním bufetu pro žáky 2.st. Kromě čerstvého pečiva - dodávaného denně - jde u všech ostatních položek o trvanlivé zboží. Děkuji.
Odpovídá Ing. Martin Škába, výživový specialista a kouč zdravého životního stylu: Školní bufet je vždy otázkou cenové a nabídkové politiky daného školního zařízení nebo provozovatele bufetu. Bohužel toto je velký problém. Většina školních bufetů je plná bílého nebo tmavého pečiva, sladkých oplatek a delikates, baget z bílého pečiva a uzenin, sladkých nápojů apod.
Dnes již existuje školy se zdravým bufetem s ovocnými a zeleninovými saláty, zeleninovými a ovocnými šťávami v bio kvalitě, kozími a ovčími sýry, kozím a ovčím mlékem, celozrnným chlebem a zdravými delikatesami a sušenkami. Také mají hotová jídla jako například kuskus se zeleninou a šmakounem, jáhly se zeleninou a tempehem, rizoto s krůtím masem a zeleninou apod. Nejlepší je vzdělávat své děti v tom, co mají jíst a jaké nástrahy na ně čekají v "normálních" bufetech. Bohužel i těch, které jsou ve školách.
16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
09.06.2023 | Znečištění moří a oceánů neustále roste, a z některých lokalit, například z Baltického moře, by se snad ani některé vylovené ryby konzumovat neměly. Ne každý přitom ví, že destinace, odkud mořská produkce pochází, musí být povinně uváděna na obalech produktů z ryb, a to prostřednictvím kódů FAO.