Sirup z agáve zabrání vysoušení těsta při pečení

Sirup z agáve zabrání vysoušení těsta při pečení

15.07.2020 Jana Čiháková

Klasický bílý cukr je stálicí české kuchyně, snahy o jeho nahrazení zdravější alternativou ale neutuchají. Mnozí vkládali naději do umělých sladidel, které časem vytlačila stévie se svou typicky lékořicovou chutí. Ta ale nemusí být každému příjemná. Trend návratu k přírodě ukazuje, že nejlepší je využívat přirozené formy slazení, například rozmanité sirupy.

Ne všechny sirupy ale mají stejné vlastnosti. Například čekankový sirup je plný vlákniny, rýžový sirup je tekutější a méně sladký, sirup s agáve je oproti tomu hustý a s výrazně sladkou chutí. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru – fruktózy a nízké množství sacharózy.

Agávový sirup se využívá při vaření a hlavně pečení, kdy vynikne jeho schopnost zabránit vysoušení pečiva. Velkou výhodou agávového sirupu je vysoká sladivost při zachování nízké kalorické hodnoty. Agávový sirup tak sladí víc než cukr nebo med a stejné sladkosti pokrmů přitom dosáhneme s polovinou kalorií. V praxi tedy stačí použít ¾ požadovaného množství sirupu v porovnání s cukrem.

A kde se vůbec vzal? Agáve je druh kaktusu rostoucí na různých místech zeměkoule, nejvíc ale ve střední a jižní Americe. V Mexiku se každoročně sklidí ohromné množství divokých kaktusů, ze kterých se vyrábí právě sirum nebo jeho řidší příbuzný – oblíbená tequilla.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.