Sezóna ledové kávy začíná, a tak jsme nějaké nakoupili a prostudovali složení

Sezóna ledové kávy začíná, a tak jsme nějaké nakoupili a prostudovali složení

26.06.2020 | „Ledová káva" si na kávu tak trochu jen hraje. Ve skutečnosti s ní totiž nemá mnoho společného. Ice coffe je ředěné slazené mléko s minimálním procentem kávové složky. Možná vás pár doušků na malou chvíli osvěží, ale pořádnou vzpruhu můžete od takzvaných Ice coffe čekat jen těžko.

<

Kofeinová injekce podávaná patřičně vychlazená se k létu hodí. Nejčastěji ji v kavárnách najdete s kostkami ledu, kopečkem zmrzliny a šlehačkou nebo ve formě frappé, tedy již naředěnou s mlékem a připravenou rovnou s ledovou granitou. A přestože tyto kávy bývají trochu sladší, o podíl kofeinu nepřijdete. Správně se totiž ledová káva připravuje podobně jako šálek pressa. Jen s tím rozdílem, že se potom nalije do shakeru, kde se pomocí ledových kostek patřičně vychladí. Ledová káva, kterou si můžete koupit na čerpacích stanicích nebo v obchodech, s tou skutečnou ale nic moc společného nemá.

Už když jsme dělali průzkum trhu, nebylo nám úplně jasné, proč ledové kávy nenacházíme mezi sortimentem kávy, ale v oddělení mléčných produktů. A to nás přimělo k otázce, jestli je ledová káva vůbec charakterizovaná jako káva. Rozuzlení jsme našli na stránkách Státní a potravinářské inspekce (SZPI). Ing. Kateřina Pavelková z oddělení speciální metodiky zde totiž uvádí, že pod označením Ledová káva nebo také Ice coffee se můžeme při nákupu setkat se dvěma odlišnými skupinami nápojů. Jde buď o skupinu ochucených nealkoholických nápojů, nebo o kategorii mléčných nápojů. Pokud se jedná o první variantu, klíčovou složkou je voda. Tato kategorie by měla mít lehce povzbuzující účinky. Na pultech ale najdete spíše druhý typ a to mléčné kávové nápoje. Pro ty je charakteristické, že obsahují nejméně 50 % mléka a minimum kávy. Tím musíme vyvrátit první dojem o klamání spotřebitele. Dle zákona si koupí ledové kávy zajíce v pytli nekupujete, nicméně o profitu na neznalosti spotřebitelů, by se zde dalo polemizovat.

Hodně cukru, ale káva nikde

Když jsme si pečlivě prostudovali etikety všech dvanácti vzorků, které jsme nakoupili, zjistili jsme, že většina ledových káv dokonce neobsahuje kávu vůbec. Jen v třetině nápojů (konkrétně v německých Eiskaffe a Kaffe a v Nescafé Café Vanilla od Nestlé) kávu skutečně najdete. To, co některým vzorkům dodává alespoň trochu chuť kávy, je nahrazeno kávovým extraktem, složkou s kávovou příchutí nebo kávovým aroma. Problém je, že minimální obsah kávy či kávového extraktu není u nápojů označených jako Ledová káva předepsán. 

Doženeme to cukrem je pravděpodobně tajné heslo všech výrobců ledových káv. A kdo chce být lepší, přidá „špetku“ vanilky, kakaa nebo karamelu. Problém je, že všechny tyto příchuti zanechávají v ústech nepříjemnou pachuť a přes cukr není rozpoznat ani náznak kávové chuti. Většina výrobců procentní zastoupení cukru raději ani neuvádí. Z pořadí obsažených surovin je ale zřejmé, že se jedná o vysoká čísla. 

Malé kávové nesmysly

Při nákupu ledových káv jsme se docela pobavili. Třeba tím, že jsme je hledali v chladicím zařízení. Spoustu z nich totiž najdete mezi trvanlivými mléky. A ačkoli se nám to zdálo nelogické, nemůžeme zde uznat pochybení ze strany obchodníka. Pro ledové kávy platí stejná pravidla uchovávání jako pro mléčné produkty, které prošly rychlým ohřevem při vysokých teplotách, tedy při teplotě do 24 stupňů. Připsat plusové body musíme ale kávám, které pořídíte na „benzinkách“. Ty totiž najdete v lednicích - můžete si je tedy vychutnat hned dobře vychlazené. A humor nechyběl ani při samotném otevírání. Přesto, že jsme koupili hned několik káv v krabičce s brčkem, skutečné brčko měla jen jedna káva, takže z kusu plastu s dírkou se stal putovní poklad, o který se redakce musela při ochutnávání dělit.

Neméně zarážející bylo i to, že kávy s obsahem 0,5 litru se ve většině případů nedají znovu uzavřít. Jste tedy nuceni vypít celý půllitr naráz nebo nevypitou ledovou kávu vylít. Pro příště víme, že budeme preferovat kávy v plastových lahvičkách, které nám přijdou nejpraktičtější. Pro znalce kávy pak musí být více než úsměvné i některé názvy. Například caffe latte (ve skutečnosti silné espreso s trojnásobným objemem mléka), macchiato (na způsob picolla s mléčnou pěnou) nebo capuccino (káva s mléčnou pěnou) – zvlášť, když se jedná o kávy s nejnižším podílem mléka vůbec – někde navíc sušeného.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Zbyly vám ještě jahody? Zkuste tyto tipy od barmana Tomáše Kubíčka

09.07.2020 | Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik! Tomáš Kubíček, barman, který má i svůj pořad na YouToube Na Baru ví, jak na to!

Povědomí o Fairtrade u nás roste, férové nákupy zná třikrát více lidí

02.07.2020 | Znalost etické certifikace Fairtrade a známky FAIRTRADE mezi lidmi stoupla. Podle výsledků agentury Median za uplynulých deset let trojnásobně.

Tak trochu zvláštní delikatesy aneb Kde vás pohostí hadí polévkou nebo tarantulí?

13.07.2020 | Ve světě existuje mnoho zajímavých lahůdek, které mohou obohatit váš stůl nebo vaši dovolenou. O některých z nich píše francouzský deník Le Figaro:

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont