Sevilla hlásí onemocnění listeriózou, ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo národní pohotovost

Sevilla hlásí onemocnění listeriózou, ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo národní pohotovost

21.08.2019 | Ve Španělsku zemřela devadesátiletá žena na listeriózu poté, co požila závadné maso z jatek v andaluském městě Sevilla. Informovaly o tom dnes místní úřady. Podle nich je nyní v Andalusii hospitalizováno kvůli listerióze 53 lidí. S ohledem na rozšíření tohoto onemocnění na jihu země vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví národní pohotovost, potvrdila dnes ministryně María Luisa Carcedová.

Počet nemocných listeriózou se v jihošpanělské Andalusii za posledních dvacet hodin zvýšil o 34 na 114, informovala dnes místní média. Z 53 hospitalizovaných v Andalusii je 18 těhotných žen. Právě ty spolu s novorozenci, osobami s oslabenou imunitou či staršími lidmi patří k ohroženým skupinám, jimž může požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocogenes způsobit vážné potíže. U zdravých lidí se nemusí projevit žádné vážnější příznaky.

Kromě Andalusie se objevilo několik případů listeriózy či podezření na ni i v sousedním regionu Extremadura, v Kastilii-La Mancha, v Madridu a na Kanárském ostrově Tenerife. Národní pohotovost byla vyhlášena proto, aby se maso nešířilo, jeho sevillská výrobna už byla uzavřena. Kontaminované maso bylo zajištěno i v Katalánsku, kde se ale nedostalo do obchodů.

Bakterie Listeria monocogenes způsobuje obvykle horečku, bolest ve svalech a někdy též žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem. Může zasáhnout i nervový systém, pak vyvolá obvykle bolesti hlavy nebo též ztrátu rovnováhy. Tyto bakterie přežívají i teploty pod nulou, ke snížení rizika infekce z mražených potravin by je měli spotřebitelé důkladně tepelně zpracovat.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Každé čtvrté stravovací zařízení neprošlo prověrkami inspekce

17.09.2019 | Každá čtvrtá restaurace, pivnice či bistro porušuje předpisy, upozorňuje potravinářská inspekce. Bezpečnost potravin v Česku mají podle odborníků zlepšit digitální metody.

Podivuhodné alergie na mléko a lepek: Skutečně dělají tělu zle?

16.09.2019 | Někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu jedné rodiny tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.

Sojové maso a vegetariánský burger jako klamání spotřebitele

19.09.2019 | Jedním ze způsobů klamání spotřebitele, o němž se v naší zemi na rozdíl od dvojí kvality potravin téměř nemluví (přestože zahrnuje celé rozsáhlé skupiny potravinářských produktů), je označování výrobků rostlinného původu názvy potravin původu živočišného. Třeba „sojové maso“ nebo „vegetariánský burger“. Takové pojmy jsou ale v rozporu s platnou evropskou legislativou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont