Sedm kroků k dokonale šťavnaté kuřecí pečínce

Sedm kroků k dokonale šťavnaté kuřecí pečínce

05.04.2016 Redakce

Pro někoho je pečené kuře zaběhnutá rutina a hračka, ale mnohým se o dokonalém, šťavnatém a lehce narůžovělém masu s křupavou kůrčičkou může jen zdát. Marně si pak lámou hlavu, co udělali špatně. Výsledky pečení se liší nejen kvůli receptům, ale i zvyklostem během jeho přípravy. Přitom stačí jen pár jednoduchých triků, díky nimž připravíte takovou pečeni, kterou si všichni zamilují.

1.     Volte pečlivě – již samotný výběr kvalitního masa ovlivní konečný důsledek a zejména chuť. Vybírejte nejlépe kuřata z českých uzavřených chovů, například od předního zpracovatele drůbežího masa v České republice, Drůbežářského závodu Klatovy. Závod disponuje vlastními farmami a zároveň spolupracuje s prověřenými a osvědčenými certifikovanými dodavateli, soukromými farmami v jižních a západních Čechách.

2.     Správný odpočinek - každé maso si před samotnou tepelnou přípravou potřebuje přivyknout na běžnou pokojovou teplotu. Zvláště pak, pokud chcete upéct kuře vcelku. Nezapomeňte, že uvnitř je kuře nejchladnější. Vyrovnáním teploty se maso bude péci rovnoměrně a zabráníte zbytečnému vysušení.

3.     Pořádné a důkladné osolení – i když nejste příznivci příliš slaného jídla, nebojte se kuře pořádně osolit. Správné nasolení dodá kůži na křupavosti a celkově podpoří jeho chuť. Po důkladném omytí a osušení jej osolte nejen zvenčí, ale i zevnitř. 

4.     Svažte, drezírujte – dobře svázané kuře se bude péci rovnoměrněji, zamezíte úniku šťávy a zabráníte vysušení prsíček. Stehna jednoduše zkřižte a přivažte je k sobě motouzem. Poté je přitiskněte pevně k tělu drůbeže a znovu svažte.

5.     Raději déle a zvolna – pokud chcete, aby maso zůstalo šťavnaté, pečte jej pomalu a zvolna. Počkat se vyplatí. Předehřejte troubu a pečte na ideální teplotu mezi 160 až 180 stupni celsia. Křupavé kůrčičky lehce docílíte zvýšením teploty na posledních pár minut pečení.

6.     Rošt a prsa dolů – pokud chcete kuře opravdu péci a nikoliv dusit, ideální je zvolit menší pekáč s roštem. První půlhodinku jej pečte nejmasitější – prsní částí dolů, tak si zachová maso šťavnatost.

7.     Nespěchejte – pokud jste zvládli čekat celou dobu, kdy se bytem linula příjemná vůně, jistě vydržíte ještě pět minut. Po upečení si maso lehce odpočine, kůrčička bude stále křupavá a maso se bude lépe krájet.

 


 

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s.

Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků.Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.