Sapa opět boduje. Do Velenic z ní mířilo 200 kg potravin v nevhodných podmínkách

Sapa opět boduje. Do Velenic z ní mířilo 200 kg potravin v nevhodných podmínkách

16.11.2020 Jana Čiháková

Veterináři spolu s celníky odhalili v jihočeském Suchdole nad Lužnicí dodávku, ve které přepravoval cizinec v nevhodných podmínkách zhruba 200 kilogramů potravin z pražské vietnamské tržnice SAPA. Řidič neměl k potravinám žádné doklady o jejich původu. Nyní přepravci hrozí pokuta až 50 milionů korun, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

V naprosté většině případů jsou ale nakonec ukládané pokuty o několik řádů nižší, za celý loňský rok vybrali na pokutách 33 milionů korun.

Zásilka měla podle řidiče směřovat do restaurace v Českých Velenicích. "V nákladovém prostoru dodávky se nacházela zcela neoznačená nebo nedostatečně označená balení vepřového a drůbežího masa včetně vnitřností, ryby, mořské plody a vejce. Část potravin byla za nevyhovujících teplot uložena v polystyrénových bednách, část v nefunkčním mrazícím boxu," uvedl Majer. Zajištěné potraviny byly znehodnocené barvou, nařídí se jejich likvidace na náklady přepravce.

Letos v červenci veterináři informovali o tom, že nechali zlikvidovat přes 1300 křepelčích vajec a více než 100 kilo masa neznámého původu, které bylo skladované také v tržnici SAPA. Část těchto potravin byla skladovaná v nevhodných podmínkách, zjistili při kontrole společně s policií a celní správou.

Není to poprvé (a bohužel ani naposled)

Tržnice se za problémovou z veterinárního pohledu považuje dlouhodobě. Například loni na podzim v ní veterináři odhalili nelegální prodejnu potravin, bylo v ní téměř půl tuny neoznačených potravin bez dokladů původu. U většiny nešlo zjistit datum spotřeby, část produktů měla prošlou dobu trvanlivosti a byla zkažená. U pěti kilogramů sépií bylo datum trvanlivosti překročeno o tři roky.

Loni v květnu zadrželi veterináři s policisty v areálu tržnice 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu, mimo jiné sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, přičemž část byla plesnivých.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.