Šampionem Salonu vín 2021 je Rulandské bílé z vinařství Thaya

Šampionem Salonu vín 2021 je Rulandské bílé z vinařství Thaya

01.12.2020 Jana Čiháková

Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2021 zvolila odborná komise Pinot blanc (Rulandské bílé), pozdní sběr, 2018 z vinařství Thaya z Hnanic na Znojemsku. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě po skončení hodnocení.

Víno pochází ze znojemské vinařské podoblasti, obce Hnanice - viniční trati U Chlupa. "Vinice je starší než 30 let. Víno bylo vyrobeno ve 400 litrových barikových sudech spontánním kvašením. Má nádhernou zlato-žlutou barvu s tóny po přezrálých hruškách. V chuti cítíme krémovost zrání po barikových sudech, pečený chléb, sušený ananas a přezrálé hrušky," popsal šampiona enolog vinařství Thaya Jakub Smrčka.

Vzhledem k protiepidemickým opatřením se hodnocení letos odehrálo v úzkém odborném kruhu. Do soutěže, jejíž nominační kola za jednotlivé podoblasti se uskutečnily v minulých měsících, se letos přihlásilo 2541 českých a moravských vín, tedy o 100 více než v předchozím roce.

"Jsme rádi, že v letošním roce, komplikovaném pandemií covid-19, se podařilo zajistit hodnocení soutěže na maximální profesionální úrovni a máme dokonce rekordní počet přihlášených vzorků," uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které soutěž pořádá.

Kompletní složení Salonu vín pro rok 2021 oznámí pořadatelé v lednu, ve stejném termínu také upřesní, kdy se salon v novém složení otevře pro veřejnost. Při plánování budou muset zohlednit aktuální vývoj pandemie koronaviru.

Celoročně je ve Valticích prezentováno 100 nejlepších vín s oceněním Zlatá medaile Salonu vín. Mimo to jsou v krátkodobých prezentacích nabízena vína s oceněním Stříbrná medaile Salonu vín, vína oceněná na zahraničních soutěžích nebo mladá růžová vína. Součástí expozice je také Síň slávy vinařství ČR.

Salon vín ve Valticích se uzavřel pro veřejnost kvůli vládním opatřením 22. října letošního roku, po jejich uvolnění se znovu otevře od čtvrtka 3. prosince.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

PREZIDENTKA POTRAVINÁŘSKÉ KOMORY: PODMÍNKY GREEN DEALU VOLAJÍ PO ZMĚNĚ

20.03.2024 | Potravinářská komora České republiky podporuje celoevropské zemědělské protesty, které se dnes konají nejen v Česku, ale i v Německu, Belgii, Nizozemsku, Polsku a dalších zemích. Potravináři požadují reálné přenastavení unijní klimatické politiky, snížení byrokratické zátěže a nastavení rovných podmínek pro dovozy potravin ze zemí mimo EU. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová se účastní zemědělských protestů na Trutnovsku.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.