Salmonelózou se loni nakazilo přes 11.700 lidí, nejvíc malé děti

Salmonelózou se loni nakazilo přes 11.700 lidí, nejvíc malé děti

11. 8. 2018 | Salmonelózou se loni v Česku nakazilo přes 11.700 lidí, nejvíc malé děti do čtyř let, letos do konce června už přes 3800. Nemoc může v případě rozvinutí komplikací poškodit játra či srdce a být i smrtelná.

Nejčastější bakteriální infekcí přenášenou potravinami je kampylobakterióza z nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa či mléka. Nejvíc nakažených, kolem 12 procent, za posledních deset let podlehlo listerióze, která je ale poměrně vzácná. Onemocnělo jí 49 lidí.

Nemoci přenášené vodou a potravinami eviduje Státní zdravotní ústav v informačním systému pro infekční nemoci EPIDAT. Z jeho analýzyvyplývá, že výskyt nejběžnějších z těchto nemocí se v letech 2007 až 2017 měnil jen mírně.

Bakterie campylobacter jejuni, která se vyskytuje v trávicím traktu drůbeže, je nejčastějším původem průjmových onemocnění v Česku. Loni kampylobakteriózou onemocnělo přes 24.500 lidí, nejvíc v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji. V prvním pololetí bylo letos nemocných 9434, což je více než loni. Za posledních deset let bylo nemocných přes 230.000. Příznaky jsou kromě průjmu s hlenem a krví také nevolnost, zvracení, bolesti břicha a hlavy nebo horečka. Většinou trvají dva až sedm dní, bakterie zůstává ještě šest týdnů.

Počet případů salmonely v posledních letech klesá. Zatímco v roce 2014 jich bylo 13.587, loni 11.732. Nejvíc v Jihomoravském, Moravskoslezském a Středočeském kraji. Letos v prvním pololetí 3827, což je asi o 30 případů méně než za stejné období loni. Nejvíc se ale nemoc vyskytuje v létě, bakterie pochází z nedostatečně tepelně upraveného masa, mléka či vajec. Rizikové jsou například majonézy, zmrzliny, ale také třeba krájené balené ovoce. Bakterie se množí v teple, proto je třeba dbát na správné skladování potravin.

Salmonela se projevuje bolestmi a křečemi břicha, vodnatým průjmem, zvracením i horečkou. Nebezpečná je zejména salmonelová septikémie, tedy masivní přítomnost bakterie v krvi. Může poškodit játra nebo ledviny, ohrožené jsou zejména děti, senioři a lidé s oslabenou imunitou. Septikémii podlehlo za posledních deset let 19 z 454 nemocných.

Zatímco výskyt bakterií listérie není v Česku vzácný, často se kvůli podezření stahují i potraviny z obchodů, jimi způsobenou nemocí se v Česku za deset nakazilo jen 395 lidí. Devětačtyřicet z nich ale nemoci podlehlo. Příznaky jsou podobné jako u chřipky. Zdravý organismus se s bakterií vypořádá většinou sám, ohroženější jsou lidé s oslabenou imunitou a děti či starší lidé. Nemoc může vyvolat i meningititu nebo meningoencephalitidu.

Počet případů kampylobakteriózy a salmonelózy v letech 2007 - 2017:

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007
kampylobakterióza 24.508 24.291 21.102 20.903 18.389 18.412 18.811 21.164 20.371 20.175 24.254
samlonelóza 11.732 11.857 12.689 13.587 10.248 10.473 8711 8590 10.762 10.979 18.160

zdroj: SZÚ

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Třetina vyprodukovaných potravin se nevyužije

16. 10. 2018 | Až třetina celosvětově vyprodukovaných potravin se vůbec nevyužije, ročně se vyhodí jídlo v hodnotě 990 miliard dolarů (22 bilionů korun), uvádí materiál Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydaný při příležitosti dnešního Světového dne výživy.

Japonské sýry se připravují na evropskou konkurenci

21. 10. 2018 | Vzpomíná na to, jako kdyby to bylo včera. Kazuhiko Očiai objevil při návštěvě Francie nespočetné druhy sýrů: tvrdé, měkké, krémové... To jej přivedlo k tomu, aby změnil svou profesi.

Penam z Agrofertu znovu kupuje United Bakeries

19. 10. 2018 | Společnost Penam z koncernu Agrofert koupila jediného akcionáře čelního českého výrobce pečiva United Bakeries, společnost UB Holding, ovládanou lucemburskou rodinnou firmou Moulins de Kleinbettingen.

Aktuální číslo

V prodeji od 1. 10.