S marmeládou, kakaem nebo muškátovým oříškem: Netradiční čajové recepty

S marmeládou, kakaem nebo muškátovým oříškem: Netradiční čajové recepty

06.01.2021 | Na britských ostrovech si vzhledem k nestálému klimatu a častým srážkám vždy vědí rady, jak se dostat do pohody. Základní pravidlo zní: zahřát se zevnitř! Dobře posloužit může celá řada nápojů, nejlépe samozřejmě pravý anglický čaj.

<

A protože zima je i u nás poměrně dlouhá a byla by nuda pít stále dokola jen samotný čaj, nebo čaj s mlékem, přinášíme vám tipy na čtyři originální čajové nápoje. Základem všech receptů je tradiční a nejoblíbenější čaj ve Velké Británii – Tetley.

Irský čaj

1Irská kultura, jejíž nedílnou součástí je i nápaditá gastronomie, se stala oblíbenou nejen v celé Británii, ale také v Evropě a Americe. Pokud chcete ochutnat něco typicky irského, vždy narazíte na jednoduchý recept doplněný o irskou whiskey. Notnou dávku tohoto irského symbolu obsahuje i náš recept. Irský čaj oceníte zejména po návratu z dlouhé zimní procházky nebo po dni stráveném na sjezdovce. Tento tradiční spíše pánský nápoj přenese každého milovníka dobrodružné romantiky do překrásné, ale drsné irské krajiny. Stačí se zasnít…

Přísady:

  • 1 sáček černého čaje 
  • 60 ml whiskey
  • 60 ml mléka nebo smetany
  • 1 čajová lžička cukru

Příprava:

Čaj zalijeme vařící vodou a necháme 3 – 5 minut louhovat. Přidáme whisky, mléko a cukr a podáváme.

Čaj s marmeládou

2Pravý odpolední čaj (afternoon tea) se neobejde bez marmelády nebo džemu. Ať už v klasické podobě jako příloha k chlebu či sušenkám, či přímo jako nedílná součást nápoje. Marmeláda připravená z hořkých pomerančů nejvíce potěší mlsné ženské jazýčky. U marmeládového čaje, který je vhodné připravit do větší konvice, mohou dámy strávit mnoho hodin v živém rozhovoru. Zaručujeme, že všechny případné smutky a strasti se ztratí stejně jako nahořklá chuť pomerančů v tomto čaji. Zůstanou jen sladké vzpomínky…

Přísady:

  • 5 hrnků vody
  • 3 sáčky černého čaje
  • 1/2 hrnku pomerančové marmelády
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 čajové lžičky citrónové šťávy

Příprava:

Čaj zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Poté přidáme cukr a citrónovou šťávu. Vmícháme marmeládu a necháme ji v čaji zcela rozpustit. Vše můžeme nakonec přecedit. Okamžitě podáváme.

Zelený čaj s mlékem a kořením

3Tento nápoj je neodmyslitelně spojen s  rozjímáním a meditací. Je ideální např. pro všechny, kdo rádi přemítají o metafyzice. Zelený čaj má silné povzbuzující účinky, ale přitom obsahuje mnohem méně kofeinu než čaj černý. Koření potěší smysly a zbystří ducha. Hledači pravdy a smyslu života rádi porušují konvence, čemuž odpovídá i složení tohoto nápoje. Je totiž lehce doplněn mlékem, které podle čajových tradicionalistů do zeleného čaje nepatří, protože snižuje jeho zdravotní účinky. Necháváme jen na Vás, zda si ho do nápoje přidáte či nikoliv.

TIP: Zdá-li se vám čaj málo sladký, servírujte ho s trochou medu.

Přísady:

  • 4 sáčky zeleného čaje 
  • 6 kousků hřebíčku
  • 1/2 mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 hrnek mléka
  • 4 hrnků vody

Příprava:

Vodu přivedeme k varu a po dobu 10 minut v ní povaříme skořici, zázvor a hřebíček. Přidáme čaj a dalších pět minut vaříme na mírném ohni.  Přidáme mléko a znovu pomalu zahříváme skoro k varu. Vše zcedíme a podáváme.

Kořeněný čaj s kakaem

4Chcete-li vyjádřit city není nic lepšího než s láskou připravená pochoutka. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Tato lahůdka poslouží dobře jako vyznání nebo rafinovaný způsob, jak získat milovanou ženu. Z rukou partnerky ho ocení každý unavený muž, vracející se ze zaměstnání. Chutnat bude i dětem, kterým bude připomínat milovanou čokoládu. Čaj s kakaem vyžaduje čas na přípravu a trochu šikovnosti.

Přísady na 4 porce:

  • 1 hrnek černého čaje 
  • 6 polévkových lžic cukru
  • 4 polévkových lžic neslazeného kakaa
  • 4 šálky mléka
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku

Příprava:

Přivedeme vodu do mírného varu a vložíme do ní čaj. Necháme vylouhovat a čajové sáčky vyjmeme. Přimícháme cukr a kakaový prášek a vaříme za stálého míchání, dokud se vše nerozpustí a nepřivede k varu. Ubereme teplotu a přidáme mléko, vanilkový extrakt a koření. Čekáme, dokud se mléko neohřeje. Nalijeme do šálků a můžeme servírovat.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kotouč neprošel, rostlinné "maso" se smí pořád nazývat masem

19.01.2021 | Ačkoli se na úrovni Evropské Unie i naší země řeší již několik let problematika dvojí kvality potravin z hlediska možného klamání spotřebitele, prostor pro klamání spotřebitele vytváří i sama legislativa Evropské Unie. Mimo jiné rozdílným přístupem k názvosloví celých skupin potravinářských výrobků, konkrétně výrobků živočišného původu, které jsou nahrazovány rostlinnými analogy.

Svaz vinařů: Na víno se kvóta pro obchody nevztahuje

22.01.2021 | Kvóta na podíl českých potravin ve velkých obchodech by pro tuzemské vinaře byla problém, podle prvních analýz Svazu vinařů se ale na víno nevztahuje. ČTK to řekl prezident svazu Tibor Nyitray.

Streedfood u vás doma. Recepty od Markéty v troubě, které vám zachutnají

18.11.2020 | Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovná a známá česká food-blogerka Markéta v troubě pro vás připravila chutné a jednoduché recepty, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont