Rýže čelila kritice, že upevňuje rasové stereotypy

Rýže čelila kritice, že upevňuje rasové stereotypy

24.09.2020 Jana Čiháková

Z obalů rýže Uncle Ben´s zmizí obrázek usměvavého prošedivělého černocha a také samotný výrobek změní název na Ben´s Original, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Výrobce rýže, americký potravinářský koncern Mars Food, tyto změny slíbil už v červnu v souvislosti s celosvětovými protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě.

Nová balení s rýží Ben´s Original mají přijít na trh příští rok. Původní značka Uncle Ben´s je v prodeji od roku 1947 a po desítky let byla nejprodávanější ve Spojených státech.

Ve státech na jihu USA černoši a černošky byli oslovováni "strýčku" (anglicky uncle) nebo "teto" (anglicky aunt) místo formálnějšího a uctivějšího "pane" nebo "paní". Rýže Uncle Ben´s prý dostala jméno po jistém texaském farmáři, kterého proslavily vysoce kvalitní výpěstky. "Modelem" pro obrázek na obalech se stal Frank Brown, vrchní v jedné luxusní restauraci v Chicagu.

Společnost Mars v prohlášení o změně názvu a logu značky také uvedla, že vyčlení dva miliony dolarů (46,3 milionu dolarů) na stipendia pro černošské kuchaře a investuje 2,5 milionu dolarů ve městě Greenville ve státu Mississippi, kde má závod na zpracování rýže.

Také další potravinářský gigant, firma PepsiCo, se v důsledku protestů po smrti černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou rozhodla, že změní označení své řady potravin prodávané pod značkou Aunt Jemima (Teta Jemima). Na sirupech, směsích na výrobu palačinek a dalších výrobcích s tímto označením je obrázek smějící se černošky.


Mohlo by vás zajímat

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.