Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

13.12.2019 | Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

<

Podle statistiků se stravovací návyky Čechů v posledních letech mění a na úkor masa stále častěji saháme po ovoci a zelenině. V posledních letech také mírně stoupá právě oblíbenost ryb. „Zatímco v roce 2016 byla průměrná spotřeba rybího masa 5,1 kilogramů na osobu, o rok později stoupla na 5,4 kilogramy. V loňském roce už to bylo 5,6 kilogramů ryb,“ informuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Zvýšení spotřeby ryb o dvě procenta je ale podle ministerstva zemědělství stále nedostatečné a Češi by ryby měli jíst častěji. „Ryby jsou zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek. Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů ryb na osobu a rok,“ uvádí ministerská situační zpráva zaměřená na ryby.

20 kilo na hlavu

Celosvětový průměr je dvacet kilogramů ryb na člověka, přičemž v Evropě je to pouze jedenáct kilogramů. „Když vezmeme v potaz, že u nás je roční spotřeba ryb jen těsně nad pěti kilogramy, zaostáváme oproti evropskému průměru zhruba o polovinu. Oproti světu je rozdíl ještě markantnější — naše spotřeba je oproti světovému průměru zhruba čtvrtinová, což je veliká škoda,“ říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky.

Dodává také, že v České republice se těší větší oblibě mořské ryby. Zákazníci nejčastěji sahají po chlazených rybách, v posledních letech narůstá podíl zpracovaných ryb v podobě filetů, půlek či podkov. „Ze sladkovodních ryb, které jsou vyprodukovány v České republice, vede jednoznačně kapr. Zhruba polovina domácí produkce se uplatní na tuzemském trhu, což je asi deset tisíc tun. Na druhém místě je to stále populárnější dvojice pstruh duhový a siven americký. Těch se u nás odchová v množství, které činí něco málo přes tisíc tun,“ vypočítává Urbánek.

Vánoce kaprům zaslíbené

Statistiku v konzumaci ryb na podzim zlepšují výlovy rybníků, nejvíce ale poptávka stoupá o Vánocích. Právě tady je rostoucí obliba ryb v posledních letech vidět nejvýrazněji. „Objednávky na vánoční ryby nám každoročně narůstají. Mezi roky 2016 a 2017 se poptávka zvýšila téměř o třetinu. Loni jsme přijali ještě o polovinu objednávek více. Letos očekáváme podobný nárůst jako vloni,“ poukazuje Martin Baráček, prokurista společnosti OCEAN48, která zákazníkům přes svůj rezervační systém nabízí širokou nabídku sladkovodních i mořských ryb.

Co se týče oblíbenosti jednotlivých ryb, vzrůstá podle Baráčka jasný trend, kdy kapr lehce ztrácí svou dominantní pozici a ze štědrovečerní tabule jej vytlačuje losos. „Losos se v posledních letech těší velké popularitě. V loňském roce jsme prodali pět kilogramů této mořské ryby, což poprvé znamenalo, že objem prodeje lososa byl stejně velký jak u kapra. Kapr je pro nás i zákazníky ale stále klíčový. V poslední době jsou velmi oblíbené vykostěné kapří filety, které jsme zařadili do nabídky, aby zákazníci měli s přípravou ryby minimum práce.

Právě kvůli pohodlí funguje pro naše zákazníky náš rezervační systém, kde si mohou lidé rybu objednat i vyzvednout na některé z našich prodejen. Kdo rezervaci nestihne, má ještě možnost pořídit naše ryby u stánků, které letos budeme mít na mnoha místech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Jihlavě,“ uzavírá Baráček.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Aby česnek tolik nepálil: Znáte tyto triky?

27.04.2020 | Aby začal česnek pálit a čpět, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Z čehož vyplývá, že způsobem kuchyňské úpravy lze palčivost regulovat. Kuchař Kenji López-Alt přichází s další metodou: zápach česneku minimalizuje citronem.

Žádné skupinky kuřáků. Ve Španělsku se přiostřují pravidla

14.08.2020 | Galicie na severozápadě Španělska a Kanárské ostrovy kvůli covidu-19 zakázaly kouření na veřejnosti v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost dva metry. Zdůvodnily to mimo jiné těžším průběhem nemoci covid-19 u kuřáků.

Tip na rychlou večeři: Vaječná fritata

14.08.2020 | Míchaná už každý zná a volským okem také nepřekvapíte - i když nutno podotknout, že udělat jej opravdu dobré je také umění? Servírujte dnes večer fritatu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont