Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

Ryby se pomalu vrací na stůl. Pořád je to ale málo!

13.12.2019 | Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

Podle statistiků se stravovací návyky Čechů v posledních letech mění a na úkor masa stále častěji saháme po ovoci a zelenině. V posledních letech také mírně stoupá právě oblíbenost ryb. „Zatímco v roce 2016 byla průměrná spotřeba rybího masa 5,1 kilogramů na osobu, o rok později stoupla na 5,4 kilogramy. V loňském roce už to bylo 5,6 kilogramů ryb,“ informuje mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar.

Zvýšení spotřeby ryb o dvě procenta je ale podle ministerstva zemědělství stále nedostatečné a Češi by ryby měli jíst častěji. „Ryby jsou zdrojem nutričně významných bílkovin, lipidů, vitamínů a minerálních složek. Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kilogramů ryb na osobu a rok,“ uvádí ministerská situační zpráva zaměřená na ryby.

20 kilo na hlavu

Celosvětový průměr je dvacet kilogramů ryb na člověka, přičemž v Evropě je to pouze jedenáct kilogramů. „Když vezmeme v potaz, že u nás je roční spotřeba ryb jen těsně nad pěti kilogramy, zaostáváme oproti evropskému průměru zhruba o polovinu. Oproti světu je rozdíl ještě markantnější — naše spotřeba je oproti světovému průměru zhruba čtvrtinová, což je veliká škoda,“ říká Martin Urbánek z Rybářského sdružení České republiky.

Dodává také, že v České republice se těší větší oblibě mořské ryby. Zákazníci nejčastěji sahají po chlazených rybách, v posledních letech narůstá podíl zpracovaných ryb v podobě filetů, půlek či podkov. „Ze sladkovodních ryb, které jsou vyprodukovány v České republice, vede jednoznačně kapr. Zhruba polovina domácí produkce se uplatní na tuzemském trhu, což je asi deset tisíc tun. Na druhém místě je to stále populárnější dvojice pstruh duhový a siven americký. Těch se u nás odchová v množství, které činí něco málo přes tisíc tun,“ vypočítává Urbánek.

Vánoce kaprům zaslíbené

Statistiku v konzumaci ryb na podzim zlepšují výlovy rybníků, nejvíce ale poptávka stoupá o Vánocích. Právě tady je rostoucí obliba ryb v posledních letech vidět nejvýrazněji. „Objednávky na vánoční ryby nám každoročně narůstají. Mezi roky 2016 a 2017 se poptávka zvýšila téměř o třetinu. Loni jsme přijali ještě o polovinu objednávek více. Letos očekáváme podobný nárůst jako vloni,“ poukazuje Martin Baráček, prokurista společnosti OCEAN48, která zákazníkům přes svůj rezervační systém nabízí širokou nabídku sladkovodních i mořských ryb.

Co se týče oblíbenosti jednotlivých ryb, vzrůstá podle Baráčka jasný trend, kdy kapr lehce ztrácí svou dominantní pozici a ze štědrovečerní tabule jej vytlačuje losos. „Losos se v posledních letech těší velké popularitě. V loňském roce jsme prodali pět kilogramů této mořské ryby, což poprvé znamenalo, že objem prodeje lososa byl stejně velký jak u kapra. Kapr je pro nás i zákazníky ale stále klíčový. V poslední době jsou velmi oblíbené vykostěné kapří filety, které jsme zařadili do nabídky, aby zákazníci měli s přípravou ryby minimum práce.

Právě kvůli pohodlí funguje pro naše zákazníky náš rezervační systém, kde si mohou lidé rybu objednat i vyzvednout na některé z našich prodejen. Kdo rezervaci nestihne, má ještě možnost pořídit naše ryby u stánků, které letos budeme mít na mnoha místech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové a Jihlavě,“ uzavírá Baráček.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ambra: Kontroverzní pochoutka pro gurmány

17.02.2020 | Pokud jste někdy našli na etiketě potravin název „ambra“, pravděpodobně jste ho jen přelétli očima s tím, že vůbec netušíte, co to znamená. Pod honosně znějícím názvem se ale skrývá látka, kterou ve svém jídle nejspíše nechcete. Jedná se totiž o substanci, která vzniká v trávicím traktu velryb a podle jedné z teorií napomáhá vorvaňům k trávení krakatic.

Toho zase zbylo: Jak zpracovat vánoční přebytky

27.12.2019 | Je pravda, že dodržením vhodných skladovacích podmínek zamezíme kažení výrobku, avšak nic nevydrží věčně. Mezi nejrizikovější potraviny patří vejce, majonéza, mořské plody a ryby, maso a výrobky z masa, brambory, sýry, zmrzlina.

Už se to blíží, a tak pro vás máme tipy, jak vybrat vánočního kapra

18.12.2019 | Čím větší, tím lepší u kapříka neplatí. Maso je nejchutnější, pokud váží kolem dvou kil. Kromě dobře naplánovaného nákupu je také důležité následné uchování ryby do chvíle, než z ní bude připravena štědrovečerní večeře.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont