Rybí saláty: nezdravé, ale dobré?

Rybí saláty: nezdravé, ale dobré?

21.03.2016 Redakce

Klasická bufetová svačina z minulého režimu, kterou vám asi žádný výživový poradce do předpisového jídelníčku nezařadí. Na druhou stranu však rybí saláty patří k oblíbeným „nouzovkám“, když chybí čas na klasický oběd či večeři. To však neznamená, že bychom se měli spokojit s jakoukoli kvalitou, byť za poměrně příznivou cenu.

O tom, že ani s úpadkem klasických bufetů „na stojáka“ rybí saláty ze své oblíbenosti pranic neztrácejí, svědčí velmi široká nabídka v našich obchodech. My jsme se zaměřili jen na rybí saláty v majonéze, ale seženete také „light“ verzi v jogurtu či pikantně ochucenou, nabídka se dokonce liší podle druhu zpracovaných ryb. Všechna balení měla gramáž 150 gramů, která odpovídá jedné porci. Nevýhodou u většiny balení je, že pokud by na vás byla porce přece jen příliš velká, bude s jeho uchováním trochu problém – kromě dvou jsou všechny krabičky bez uzavíratelného obalu a výrobce tak jednoznačně počítá s tím, že všechno spořádáme na posezení.

Proklínané privátky

Rozhodující pro kvalitu salátu je především konzistence majonézy a čerstvost a úroveň zpracování rybího masa, což byly hlavní ukazatele, ve kterých se zakoupené výrobky lišily. Při nákupu si samozřejmě dejte pozor na datum trvanlivosti, naštěstí díky přidaným konzervantům a dalším přídatným látkám můžeme počítat s trvanlivostí minimálně 14 dní.

Často v diskusích neslyšíme na privátní značky řetězců jediného vřelého slova, ale náš test jejich pošramocenou pověst rozhodně nepotvrdil – dva jednoznačně nejlepší vzorky (Toppo, Albert) jsou prodávány právě pod pláštíkem obchodních řetězců. A jejich skóre by bylo ještě lepší, kdyby se k nim přidal také vzorek Tesco. Ten měl původně na kladné hodnocení také „našlápnuto“. To bychom ale při zevrubnějším zkoumání nesměli narazit na to, že zde si s tříděním ryb nikdo příliš těžkou hlavu nedělal a místo masa zákazníkům nadělil také části ocasu, ploutví a kůže. Nevábný pohled, který nám vzal chuť k jídlu a donutil nás značnou část salátu vyhodit, tak tento vzorek odsunul na trestnou lavici.

Výsledky našeho testování nepocházejí z laboratoří a nejsou založeny na přesných chemických analýzách, nýbrž na subjektivním senzorickém hodnocení členů redakce. V tabulkách naleznete výsledky testování. Nejedná se o body, nýbrž o pořadí jednotlivých vzorků v parametru chuť.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NEJVĚTŠÍ TESTOVÁNÍ KLOBÁS V HISTORII: NAJDETE I SVOU OBLÍBENOU!

22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.

ŠUNKOVÝ SALÁM ZPĚT NA VÝSLUNÍ - LIBOVÉ MASO, POCTIVÁ RECEPTURA

06.05.2023 | Existují produkty, které tvoří přechod mezi celosvalový- mi a mělněnými výrobky. Mezi ně bezesporu patří šunkový salám. V sortimentu českých masných výrobků patří mezi opravdové stálice. Jak je na tom ale s kvalitou?

TESTOVALI JSME MLÉKO... A ODHALILI BAKTERIE

03.03.2023 | Lékaři o něm říkají, že je blahodárnou a užitečnou výživou nebo lépe řečeno přesně připravenou potravinou“.Jak je na tom mléko dostupné v tržní síti s kvalitou? Odpověď jsme hledali ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Eurofins a laboratoří Vysoké školy chemicko-technologické.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.