Ryba se nejí jen na Vánoce, vraťte ji na talíře aspoň jednou do týdne

Ryba se nejí jen na Vánoce, vraťte ji na talíře aspoň jednou do týdne

17.06.2020 Jana Čiháková

V konzumaci ryb stále daleko pokulháváme za evropským průměrem. Tím, že naše země neleží u moře, to ale nebude. Většinu z pěti a půl kilogramu, které průměrný Čech sní, totiž tvoří ryby mořské. Sladkovodní kousky z domácích rybníků a řek berou Češi hromadně na milost jenom jednou za rok, o Vánocích.

Šéfkuchaři otevřeně říkají, že by české pstruhy, candáty či štiky na menu zařadili rádi. Jenže jejich hosté je zkrátka nechtějí. A tak exkluzivnějším podnikům vládnou hlavně losos nebo pražma, těm ostatním pak filety z laciného pangasia. Pozitivní změnou na českém trhu s rybami je v posledních letech rostoucí nabídka čerstvého zboží. Mražená ryba totiž nikdy není „to pravé“. Na mase se to vždy pozná, zmrzlá voda narušuje jeho strukturu. Složitější je u čerstvých ryb jen jejich porcování a filetování, ale i to za vás mohou udělat ve specializovaném obchodě.

K domácím sladkovodním čerstvým rybám se dá nejsnáze přijít na cestách: sádky, kde pořídí nákup i maloodběratelé, jsou rozeseté po celé republice. Vyhlášené pstruhy mají třeba ve dvou rybářstvích v jihočeském Žáru, na druhém konci republiky zase ve Frýdku-Místku u Pavla Lančařiče koupíte po celý rok čerstvé štiky, sumce, kapry či candáty.

Jak připravit dobrou rybu?

Nejdůležitějším kritériem při nákupu ryb je čerstvost: zejména v suchozemských zemích, jako je Česko, se občas stává, že ryba putuje do obchodu déle, než jí svědčí. Stačí rybu otestovat dotykem, abyste zjistili, zda je maso pevné. Prst se do něj v žádném případě nesmí zabořit.

Další snadný fígl existuje pro porcování. Rybu přidržujte utěrkou, nebude potom klouzat. A rozhodně použijte filetovací nůž, jehož rukojeť se dobře drží v ruce a čepel je ostrá.  Při porcování ryby je dobré zvážit, zda na filetu nechat kůži nebo ne. Některé ryby, třeba tresky, se při pečení snadno vysuší. Aby se jemné rybí maso nevysušilo, je třeba také hlídat dobu přípravy. A to bez ohledu na to, zda rybu vaříte, dusíte nebo pečete. Právě pečení je v případě ryb nejoblíbenější úpravou: v troubě, na pánvi, na roštu či grilu.

Na grilování se nejlépe hodí ryby s tučnějším masem, třeba tolstolobik, sumec či úhoř, pro úpravu na pánvi jsou vhodné ryby s drobnými kůstkami, které se propečou tak, že křupají. Obecně je nejlepší ryby rychle opéct a potom na mírnějším plameni nebo v troubě dodělávat. Když je budete průběžně podlévat, zůstanou šťavnaté.

Ve všech případech je úprava ryb mnohem kratší, než je tomu u mas teplokrevných zvířat. Filetu stačí k propečení deset minut či čtvrthodina, celá ryba snese zhruba dvojnásobek času, podle velikosti. Záleží samozřejmě také na konkrétním druhu ryby.


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.