Rusové pašují z Finska sýr a máslo, někdy i ve velkém

Rusové pašují z Finska sýr a máslo, někdy i ve velkém

20.11.2017 ČTK

Skoro 150 kilogramů sýra a másla, umně skrytých v různých zákoutích osobního automobilu, našli ruští celníci na hraničním přechodu s Finskem.

Řidič se jim zdál podezřelý, a tak nechali auto prosvítit rentgenem. Místo drog našli 258 balení potravin, jejichž dovoz ze Západu v "komerčním množství" je zakázán jako ruská odveta za západní sankce. Případ zaujal ruská i finská média.

Rusů, kteří do Finska vyrážejí na nákupy, podle serveru Yle.fi v posledních měsících prudce přibylo a do supermarketů v pohraničí míří i autobusové zájezdy, natolik je prý finské zboží u východních sousedů populární. "Množství nakupovaného zboží šokuje, třeba z obchodů ve městě Lappeenranta odvážejí sýr po vozících. Oblíbená je také dětská výživa, salámy, ryby a káva," napsal server. Podle ruských předpisů si turista smí z Finska legálně dovézt nejvýše pět kilogramů potravin.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.