Rozlišíme koňské maso od hovězího? Jen stěží...

Rozlišíme koňské maso od hovězího? Jen stěží...

17.04.2019 Jana Čiháková

Soud ve Francii dnes v šest let staré kauze vydávání koňského masa za hovězí uložil bývalému šéfovi společnosti Spanghero Jacquesi Poujolovi půlroční trest vězení. Nizozemského obchodníka Johannese Fasena, který podvod organizoval, pak poslal na dva roky za mříže.

V rámci podvodu se na trh dostalo přes 500 tun koniny, která byla vydávána za hovězí. Špatně deklarované maso se po celé Evropě dostalo do výrobků jako jsou lasagne či guláš. Portál Nau.ch poznamenal, že soud vynesl výrazně nižší tresty, než jaké žádala prokuratura. Ta chtěla pro Fasena čtyři roky vězení a pro Poujola rok.

Aféra s koninou se začátkem roku 2013 objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské maso našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem našly i v České republice a dalších zemích.

Koření vše přebije

Běžný spotřebitel bohužel nemá šanci koňské od hovězího masa rozeznat - zvlášť, když je maso hodně okořeněné. Mezi rizikové potraviny tak patří masné polotovary. Zda se v nich konina nachází či nikoli lze určit jen podle výsledků analýzy akreditované laboratoře. Navíc ne zcela přesně.  Dostupné metody v ČR dokážou určit pouze přítomnost či nepřítomnost koňského masa, ale neumí prozatím říci, v jakém množství bylo použito. 

Podle uzenáře Ladislava Steinhausera se koňské maso do hovězího může přidávat. Je levnější a oplývá i lepšími vlastnostmi. Výrobce však musí tuto informaci uvádět na obale. Pokud chcete mít jistotu, že takové maso nesníte, neobejdete se bez studování etiket. Pokud však koňské maso uvedeno není a vy máte pochybnosti, můžete si nechat udělat rozbor na vlastní náklady a výsledky předat k prošetření Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, či pouze vyjádřit stejnému orgánu svoje pochybnosti. 

Oblíbená pochoutka?

Odmítání koniny je u nás kulturní záležitostí. Jiné národy, například Francouzi, však koninu přímo vyhledávají. Platí za vyhlášenou pochoutku. I Italové chovají koně pro jatečné účely a v mladém věku je porážejí, je to pro ně delikatesa, za kterou si rádi zaplatí. Do Francie nebo Itálie se kvalitní konina i dováží. Často z Litvy, Estonska nebo Kazachstánu.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.