Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

Roste obliba růžových vín, vinaři jich vyrobili rekordní množství

11.07.2018 ČTK

Přes deset procent z celkem 860.000 tun vloni sklizených hroznů v Česku použili vinaři na výrobu růžových vín. Na trh poslali 6,66 milionu litrů vína označeného rosé, v roce 2008 to bylo 1,7 milionu litrů vyrobených ze dvou procent sklizených hroznů. Informoval o tom Vinařský fond.

Podle fondu nikdy vinaři tak vysoký podíl hroznů k výrobě rosé nepoužili.

Až do roku 2008 se produkce růžového vína neevidovala, protože šlo o okrajový produkt. "Růžové víno jako takové je pro vinaře velkou výzvou, protože není vůbec jednoduché vyrobit rosé, které nejen že je kvalitní, ale také obstojí na trhu," uvedl Jan Stávek z firmy Víno J. Stávek, oceněné titulem Vinařství roku.

Vinařský fond se v roce 2009 pustil do propagace růžových vín a začal jejich produkci sledovat. "Potenciál růžových vín u nás byl veliký, ale lidé o těchto svěžích, ovocitých vínech prakticky nevěděli," konstatoval ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Dodal, že k jejich popularitě přispěla obliba Svatomartinského vína. Mezi těmito víny je každoročně třetina růžových vín a klaretů.

"Rostoucí podíl výroby růžového vína současně znamená malé odchýlení od výroby červených vín. Za sebe doufám, že výrobci pouze snižují procento výroby lehčích, ovocných červených vín a obliba červených vín z tuzemské produkce bude v budoucnu stoupat," uvedl vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mojmír Baroň. Doplnil, že klimatické změny v posledních letech nabízí výjimečné podmínky pro výrobu a potenciál zrání červených vín.

"Rosé vína se stala vítanou alternativou a využitím modrých hroznů. Dnes se vyrábí velká škála růžových vín z mnoha odrůd. Vinaři mohou růžové nechat ležet na sudu nebo vyrobit speciální gastronomické víno," dodal Stávek.

Růžové víno se vyrábí z hroznů modrých odrůd, ty se pomelou a nechají krátce naležet i se slupkami, z kterých se tak uvolní jen část červeného barviva. Mezi nejoblíbenější modré odrůdy patří v ČR tradičně Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.