Ročně sníme 15 kg jogurtů a kysaných mléčných produktů. Pořád je to ale málo

Ročně sníme 15 kg jogurtů a kysaných mléčných produktů. Pořád je to ale málo

11.09.2019 | Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů a zakysaných mléčných výrobků. V Evropě přitom činí průměr na osobu a rok asi 19 kilogramů. Na tiskové konferenci u příležitosti 100. výročí průmyslové výroby jogurtů to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

<

Samotného jogurtu sní každý Čech zhruba 10,8 kilogramu. Evropská spotřeba je ale podle Kopáčka silně ovlivňovaná skandinávskými zeměmi, kde fermentovaných výrobků sní i nad 30 kilogramů na osobu ročně. Ideální by bylo, aby se česká spotřeba zvýšila alespoň o dva kilogramy na obyvatele ročně, a to kvůli prospěšným zdravotním dopadům, podotkl.

Nejoblíbenější příchutí je v ČR jahodová, která tvoří čtvrtinu prodejů mezi ovocnými jogurty. "Následuje borůvka, broskev, malina, lesní ovoce, meruňka, višeň. Z dezertních příchutí mají Češi rádi vanilku a čokoládu," dodal Miloš Michalec z firmy Frulika, který vyrábí ovocné a zeleninové složky na další zpracování. Podle něj se v minulosti zkoušely i nezvyklé příchutě, které se ale následně zavrhly, například s příchutí koly nebo tutti frutti.

Průmyslová výroba jogurtů odstartovala před 100 lety v Barceloně. Tehdy lékař Isaac Carasso vyrobil první moderní jogurty, které se následně proslavily pod značkou Danone. Při výrobě prvních jogurtů použil mléčné bakterie z Pasteurova ústavu. "Hlavním důvodem tohoto počinu byla podvýživa a četný výskyt střevních chorob, které tehdy trápily malé děti v Barceloně," podotkl Petr Kopáček ze společnosti Danone. Jogurt se tak nejprve prodával v lékárnách v menších porcelánových nádobkách, následně se pak prodej rozšířil do běžných obchodů s potravinami.

Za milník se podle předsedy svazu dá také označit rok 1933, kdy byl v pražské Radlické mlékárně poprvé patentován jogurt s ovocnou složkou. "Chtěli zakonzervovat výrobek, aby se na povrchu netvořily kvasinky a další plísně, tak tam dali ovocný džem jako konzervant," přiblížil důvody.

Originální původ jogurtu je podle něj o hodně starší, lidé tyto první zakysané výrobky ochutnali zhruba před 5000 lety. Nomádské kmeny tehdy ukládaly mléko do vaků z ovčích a kozích kůží, ve kterých uvolňované bakterie srážely mléko. První primitivní výroba ale začala v Turecku, odkud pochází i dnešní název, tehdy se mu říkalo "yoguurmak". Do Evropy se jogurt dostal v 16. století.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Hořkému jídlu se přirozeně bráníme. Víte ale, že je pro nás zdravé?

04.06.2020 | Hořké ovoce a zelenina jsou pro nás netypické. Řada vědeckých výzkumů ale poukázala na jejich zdravotní přínos. Podle některých teorií bychom jim měli dát šanci už jen z toho důvodu, že snižují chuť k jídlu.

Užijte si piknik bez příprav. Chytré služby dnes vše vyřeší za vás

04.06.2020 | Najíst se venku pod palbou slunečních paprsků a s partou skvělých přátel nebo rodiny je sice skvělé, ale i nebezpečné. Ty největší dobroty totiž podléhají rychlé zkáze, při vysokých teplotách může být riziková už jen cesta na piknikové místo. Jsou ale možnosti, jak si užít parádní hostinu v trávě bez rizik a bez vláčení piknikového koše. Můžete si totiž vše nechat přivézt.

Česká kuchyně je založena na velké skromnosti, říká gastrovizionářka Hana Michopulu

28.05.2020 | Hana Michopulu se snaží posunout českou gastronomii ke skromnosti jídelníčku, nadšeně doma fermentuje a má ráda restaurace, kde mezi ní a jídlem nejsou zbytečné překážky. Vloni začala připravovat poutavé podcasty pro každého, koho zajímá nejen zapomenutá moudrost předků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont