Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

19.06.2020 | V Jihomoravském kraji přibylo poslední týden 53 případů salmonely. Je to dvojnásobek oproti předchozímu týdnu, kdy bylo 24 případů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

<

Od začátku roku hygienici v kraji evidují 382 případů salmonely. Akutní průjmové onemocnění může mít závažný průběh. "Může ho doprovázet rychlý úbytek tělních tekutin s vysokými horečkami, a to zejména u malých dětí, seniorů a osob jakéhokoliv věku s jinými přidruženými zdravotními problémy," uvedla Ciupek.

Příčinou nemoci je podle ní nejčastěji nedostatečná tepelná úprava pokrmů z vajec a drůbežího masa. "Lidé konzumují pokrmy s přidanými syrovými vejci bez další tepelné úpravy, jako třeba dezerty, kontaminují kuchyňské pracovní plochy a kuchyňské náčiní a podobně," řekla Ciupek.

Podle ní bude riziko větší s ohledem na vzrůstající teploty v letním období. "Opatření by se měla týkat osob pracujících v přímém kontaktu s potravinami a dalších rizikových profesí," dodala Ciupek. Lidé by také neměli kupovat výrobky s prošlou zárukou a mléko by měli konzumovat raději pasterizované. Ovoce a zeleninu je nutné umývat nezávadnou vodou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Grilovací sezona začíná a tady je 5 trendů sezóny 2020!

08.06.2020 | Milujete grilování, ale chtěli byste ho letos pozdvihnout o level výš? Nebojte se při grilování experimentovat a vyzkoušet něco nového či netradičního anebo zapojit do procesu moderní technologie! Přinášíme vám nápady, jak zpestřit grilovací sezónu 2020!

Agricovid: Požádejte o dotace do konce ledna

13.01.2021 | Ministerstvo zemědělství prodloužilo o dva týdny příjem žádostí o podporu v programu Agricovid Potravinářství. Žádosti tak bude možné podávat až do konce ledna, sdělil to mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Důvodem je drobná změna podmínek v programu, kdy se bude jinak posuzovat na základě usnesení vlády bezdlužnost žadatelů.

Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont