Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

Riziko salmonely stoupá, na Jižní Moravě už je téměř 400 nemocných

19.06.2020 | V Jihomoravském kraji přibylo poslední týden 53 případů salmonely. Je to dvojnásobek oproti předchozímu týdnu, kdy bylo 24 případů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

<

Od začátku roku hygienici v kraji evidují 382 případů salmonely. Akutní průjmové onemocnění může mít závažný průběh. "Může ho doprovázet rychlý úbytek tělních tekutin s vysokými horečkami, a to zejména u malých dětí, seniorů a osob jakéhokoliv věku s jinými přidruženými zdravotními problémy," uvedla Ciupek.

Příčinou nemoci je podle ní nejčastěji nedostatečná tepelná úprava pokrmů z vajec a drůbežího masa. "Lidé konzumují pokrmy s přidanými syrovými vejci bez další tepelné úpravy, jako třeba dezerty, kontaminují kuchyňské pracovní plochy a kuchyňské náčiní a podobně," řekla Ciupek.

Podle ní bude riziko větší s ohledem na vzrůstající teploty v letním období. "Opatření by se měla týkat osob pracujících v přímém kontaktu s potravinami a dalších rizikových profesí," dodala Ciupek. Lidé by také neměli kupovat výrobky s prošlou zárukou a mléko by měli konzumovat raději pasterizované. Ovoce a zeleninu je nutné umývat nezávadnou vodou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Saunování: Rituál, kdy i jídlo hraje jednu z hlavních rolí

22.09.2020 | Blahodárné účinky saunování jsou známé od pravěku. V té době měly sauny sice úplně jiný vzhled – šlo pouze o díry vyhloubené do země zatarasené zvířecími kůžemi, ale už tenkrát byly známy příznivé účinky celého rituálu. Dnešní saunování už hodně pokročilo. Stalo se vyhledávaným fenoménem, jehož obliba stále stoupá. Ale ne každý ví, jak na něj a mnoho lidí se také nevědomky dopouští základních chyb.

Aby česnek tolik nepálil: Znáte tyto triky?

27.04.2020 | Aby začal česnek pálit a čpět, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Z čehož vyplývá, že způsobem kuchyňské úpravy lze palčivost regulovat. Kuchař Kenji López-Alt přichází s další metodou: zápach česneku minimalizuje citronem.

Jak se nakupuje za zhoršené epidemiologické situace?

21.09.2020 | Češi se podle potravinářských řetězců ani přes zhoršenou epidemiologickou situaci znovu neuchylují v zásobovacím nákupům. Situace je stabilní v Praze i jinde v republice. Většina obchodníků nezaznamenala změnu frekvence ani objemů nákupů. Na případnou změnu vývoje jsou řetězce připravené, mají dostatečné zásoby potravin i drogistického zboží.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont