29.09.2020 Jana Čiháková
Nenechte si ujít nové číslo měsíčníku CZ TEST, který vás pravidelně informuje o kvalitě potravin. Tento měsíc jsme věnovali ožehavému tématu, a to ceně obilí a jejímu promítnutí do ceny pečiva, také jsme se vybavili na Halloween, ať už ho slavíte nebo ne, můžete si s námi připravit skvělé recepty a nechybí ani test. Tentokrát rajčatový!
Dali byste si dnes místo vepřové panenky tu z divočáka? Patrně ne. I přestože chuť je velmi podobná, ne-li lahodnější, a volně žijící prase je v každém případě kvalitněji živené. Proč dnes zvěřina zaznamenává soumrak?
Zatímco ceny nájmů, energií, poplatků i některých potravin vesele rostou, ceny pečiva se moc nemění, a když už, tak v řádu haléřů. Přesto se okolo toho nadělá mnoho povyku. Obličeje samozvaných kapacit přes ekonomiku rmoutí domnělé navýšení ceny obilí a obchodníci si mnou ruce, protože na výhodném rohlíku utáhnou spotřebitele lépe než na nudli. Kde se vzaly báchorky o drahém pečivu a co dělají supermarkety špatně popsal analytik Petr Havel.
Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanicky splňují rajčata parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Ať už je to ve finále jakkoli, v kuchyni mají všestranné využití a nabízejí spoustu zdravotních výhod. Náš test navíc prokázal i skvělou senzorickou kvalitu české produkce.
Už starořecký lékař Hippokrates tvrdil, že každé onemocnění začíná ve střevech. Věda o mikrobiomu ale zažívá ten největší boom až v posledních pěti letech. K jejímu rozvoji přispěla zejména moderní analýza bakteriální DNA, díky níž se ukázalo, že mikrobiom hraje v našem životě a zdraví mnohem větší roli, než se dosud zdálo.
Tuto sezónu je všechno tak nějak dřív. První stánky s odrůdami Irsai, Solaris nebo Muškát se objevily už s prvním srpnovým dnem. Díky teplému počasí máme dřív dostupný i burčák z odrůdy Veltlín a dřív také začaly vytahovat „drápky“ i nepoctivci. Tak pozor, ať se nenecháte nachytat.
Zatímco ještě před pár lety jsme znali maximálně bramborovou kaši a mrkev se rozvářela a mačkala tak akorát dětem, dnes pyré zažívají boom. A je to dobře. Nejenže obohacují paletu příloh a nechávají vzniknout delikátní kombinace, ale „oprašují“ i tak trochu zapomenuté druhy zeleniny.
Dýně: 6x jiná a pořád skvělá
Jít s dobou je v mnoha ohledech fajn, ale ne za každou cenu. Zvlášť u některých trendů zůstává stát i zdravý selský rozum. Tady je 5 hitů moderní doby, které si můžete klidně odpustit a nic se nestane, teda kromě toho, že pro sebe uděláte ve finále líp.
08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.
08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?
04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.