Řetězce v Česku stáhly z pultů zeleninu s podezřením na listérie

Řetězce v Česku stáhly z pultů zeleninu s podezřením na listérie

10.07.2018 | Na český trh se dostala mražená zelenina s podezřením na kontaminaci bakteriemi způsobujícími listeriózu. Prodejci ji nyní ve více evropských zemích stahují z pultů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela informaci o rizikové potravině prostřednictvím evropského systému rychlého varování. Novinářům to dnes oznámil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala se do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard. Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.

Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce Tesco, Lidl, Penny Market a Makro.

"SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali," uvedl Kopřiva.

Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění zažívacího traktu, které postihuje zejména lidi se sníženou imunitou, seniory, těhotné ženy a novorozence. U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.

Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě uvařit. Riziková je naopak konzumace bez vaření, například v salátech a smoothies.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Maso nakažené salmonelou je pod kontrolou!

21.02.2019 | Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři.

Polovina vadného masa z polských jatek již byla u nás zadržena

02.02.2019 | Polovina z dodávky problémového masa z Polska, které se dostalo do Česka, se již vrátila zpátky do Polska, nebo byla zadržena ve skladu obchodníka. ČTK to dnes řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Do České republiky bylo podle ministerstva zemědělství exportováno celkem zhruba 300 kilogramů hovězího.

Čím zapít Zelený čtvrtek? Přece zeleným pivem

20.02.2019 | Právě takové letos už po čtrnácté uvaří pivovar Starobrno. "Zelená" receptura jediného speciálu, který v největším jihomoravském pivovaru připravují, zahrnuje bylinný výluh obsahující mimo jiné kopřivu a likér, který pivu dodává zelenou barvu.

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.