Řetězce pomáhají seniorům, samoživitelům a lékařům prostřednictvím darování potravin

Řetězce pomáhají seniorům, samoživitelům a lékařům prostřednictvím darování potravin

02.04.2020 Jana Čiháková

Tuzemské řetězce připravují potravinové dary potřebným i zdravotníkům. Především prostřednictvím potravinových bank podpoří seniory, rodiče samoživitele a další lidi v nouzi. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové nyní nejvíce chybí trvanlivé produkty.

Řetězec Albert bude navíc celý měsíc posílat zásilky potravin lékařům a sestrám do vybraných nemocnic. V uplynulých týdnech podpořil také karanténou uzavřené obce na Olomoucku, řekl ČTK ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Kvůli šířícímu se koronaviru se letos v dubnu neuskuteční jarní kolo tradiční Sbírky potravin. Češi v ní loni věnovali 235 tun zboží. Kaufland se rozhodl pokrýt tento výpadek a České federaci potravinových bank daruje přes 25 tun trvanlivých výrobků. Připraví pro ni cukr, hladkou mouku, konzervy, instantní polévky či oleje. "Potravinové banky podporujeme po celý rok. Kromě účasti v celorepublikových sbírkách darujeme průběžně zboží napříč celým sortimentem. Jen za první čtvrtletí letošního roku jsme darovali téměř 50 tun potravin," uvedla mluvčí sítě Renata Maierl.

Albert už minulý týden pro potravinové banky připravil šest palet zboží se sedmi tisíci porcemi jídla. V následujících čtyřech týdnech uskuteční další závozy s trvanlivými potravinami. "Jde o první reakci na naše potřeby a zrušení Sbírky potravin ze strany obchodních řetězců. My za toto rychlé gesto solidarity velmi děkujeme. Poslední týdny rozdáváme denně desítky tun potravin a ty trvanlivé nám velmi chybí," řekla Láchová.

Tesco minulý týden darovalo lokálním potravinovým bankám 16 tun potravin. Celkem chce lidi v nouzi podpořit potravinovými dary za 4,5 milionu korun. Připravují luštěniny, zavařeniny, dětskou výživu, paštiky či konzervované maso. Pokračuje také ve svém programu darování přebytků potravin. Albert pomáhá také zdravotníkům, na rozdíl od potravinových bank pro ně připravuje čerstvé potraviny, ovoce, sušenky, čokolády a nápoje k doplnění energie. "V minulém týdnu už odešel první dar do Nemocnice na Homolce. Celkově máme v plánu pomoci deseti tisíci porcemi jídla týdně," řekl Mareček.

Globus mimořádnou sbírku neplánuje, pomáhá pravidelnými dary. "Téměř denně z našich hypermarketů putují do potravinových bank základní potraviny, jako je výživa pro děti, mléčné výrobky, ovoce a zelenina, nealkoholické nápoje, pečivo vejce nebo sýry," uvedla mluvčí Globusu Lutfia Volfová.


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.