Restaurace nečeká nic dobrého! Až třetina skončí

Restaurace nečeká nic dobrého! Až třetina skončí

22.11.2021 Edenred, shutterstock

Z české gastronomické mapy může zmizet více než třetina restaurací a hospod. Pevně rozhodnuta ukončit podnikání je nyní téměř desetina provozovatelů, dalších skoro třináct procent se k ukončení podnikání přiklání a necelých patnáct procent kvůli nejasnému výhledu oboru tento krok zvažuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred mezi 236 majiteli restaurací.

Pokračovat v podnikání nyní chce přes 43 procent provozovatelů restaurací. Další pětina pak zatím také nehodlá končit, ale připouštějí změnu názoru v případě, že by přišla další výrazná omezení jejich podnikání spojená s koronakrizí.

„I přes současná čísla vycházející z tohoto průzkumu, vidíme odhodlání většiny majitelů restaurací v podnikání pokračovat a snahou naší společnosti je být pro ně silným partnerem a oporou,” říká obchodní ředitel společnosti Edenred Petr Šorna.

Málo lidí, ale ceny vysoké

Gastrosektor kromě nejasného výhledu aktuálně čelí hned několika nepříznivým okolnostem najednou. Restaurace trápí zejména úbytek hostů. Celkem 72 procent uvádí, že k nim chodí méně lidí, než jak byly zvyklí před koronavirovou krizí. Po posledním uvolnění také letí nahoru ceny surovin, což negativně vnímá 6 z deseti provozovatelů restaurací. Téměř stejně si ale restaurace stěžují na nedostatek personálu.

Edenred se dotázal i současných návštěvníků restaurací (průzkum mezi 1 204 respondenty). Více než třetina Čechů (36 procent) přiznala, že návštěvy restaurací v důsledku koronavirové pandemie omezila, další skoro desetina pak do nich na jídlo přestala chodit úplně.

„Z obou stran máme potvrzené, že restaurace čelí obrovskému výpadku počtu hostů. Stále mnoho lidí je na home office a vaří si doma, další si nosí jídlo s sebou do práce. Motivaci zajít do restauraci nemají ani ti zaměstnanci, kteří místo stravenek dostávají hotovost ve formě paušálu, který platí od začátku roku,“ doplňuje Petr Šorna.

Zvyšující se náklady promítlo do cen jídel zatím 54 procent restaurací. Nejčastěji ceny zvýšily do pěti procent. Zvýšení útrat v restauracích pak hlásí i 2/3 strávníků. Nejčastěji jejich útrata vzrostla do deseti korun.

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.