Redakční výběr na listopad: Tipy, kam zajít a co vyzkoušet?

Redakční výběr na listopad: Tipy, kam zajít a co vyzkoušet?

12.11.2019 Jana Čiháková

Zkoušíme za Vás - restaurace, bary, výrobky i služby. A toto nás zaujalo za poslední měsíc!

Fit calories v Bageterie Boulevard

Chceme-li se zdržet zásad zdravého a vyváženého stravování, je třeba saláty zařadit do jídelníčku i na podzim a v zimě. A i když se to může na první pohled zdát jako obtížný úkol, jednoduše stačí složení ingrediencí přizpůsobit danému období. A tohoto pravidla se drží i Bageterie Boulevard, která obměnila svou řadu Fit Calories novými „zimními saláty“. Ty spolehlivě zaženou i velký hlad, a navíc jsou netradiční a variabilní. K oblíbenému zelenému mixu totiž přibyly vydatné suroviny jako dýně pečená se zázvorem, těstoviny, luštěniny nebo tempeh. A pozor, tentokrát si přijdou na své i vegetariáni a vegani. 

Zdravou stravu bychom neměli dávat k ledu, ani když je venku pod nulou. Nový salát Zázvorová dýně a pasta nabízí zelený salátový mix s těstovinami gnocchi napoletana a s pečenou dýní se zázvorem. Tato kombinace doslova hraje chutěmi a barvami podzimu. Správný šmrnc celému chodu pak dodává modrý sýr, semínka a dresink z uzené papriky. V této „základní“ verzi je salát vegetariánský, ale je možné si k němu objednat i porci masa, pokud si chcete dopřát extra dávku proteinu. Syté suroviny, ideální do zimních dnů, v sobě skrývá i další novinka, salát Luštěniny kam se podíváš. Tento mix nadupaný bílkovinami tvoří z jedné třetiny bílé fazole a čočka beluga, dále je doplňuje opečený tempeh a tzv. superpotravina quinoa.

Bezlepkové Vánoce

Vánoce jsou pro osoby s bezlepkovou dietou většinou velkým utrpením - tolik dobrot a tolik lepku. Nenechte se ochudit o vánoční chutě a vůně a vyzkoušejte skvěle namíchané směsi od české značky Labeta, ke kterým přidáte jen "mokré" suroviny a máte hotovo. Kromě letošní novinky - Bezlepkových perníčků - v sortimentu najdete směsi na klasické vánoční cukroví - linecké a rohlíčky, se kterými budete mít raz dva napečeno a pochutnáte si i bez lepku jako od babičky. Cena 49,90 Kč, www.labeta.cz

Smartflex potahovací hmota na dorty 

Mandlová potahovací hmota Smartflex je velmi oblíbená u cukrářek, a to díky její pružnosti. Její velká výhoda je také to, že se při potahování nelepí a není nutné ji podsypávat. Zároveň si drží tvar a tzv. nesesedá, což je častý problém při vytváření větších předmětů. Po zatvrdnutí se na hmotu lehce kreslí, což umožňuje vytvoření úžasných dortů či figurek jak pro děti, tak dospělé.

Firma Dortisimo je výhradním dovozcem hmoty Smarflex a je tak zároveň dodavatelem všech cukrářek. Ceny: 44 Kč/ks, k dostání na www.dortisimo.cz

Hodujte netradičně ve Vysokých Tatrách

Věděli jste, že v různých koutech Slovenska se hoduje jinak? Někde mají hody, jinde kermeš nebo odpust. Jedno však mají společné, konají se začátkem podzimu a jde o svátek spojený s poděkováním za úrodu. Nikdy nesměla chybět oslava a tradiční pokrmy, které byly mnohem sytější, než jsme byli zvyklí během léta. Tělo si totiž vždy řekne, co potřebuje během chladných měsíců. Tak proč si nedopřát kvalitní a čerstvě vypěstované plodiny.

Přesně toto všechno najdete v novém podzimním menu Grand Restaurantu, kde používají ingredience té nejvyšší kvality z místních menších farem a od ověřených dodavatelů. "Segedínský guláš děláme z velmi kvalitního vepřového masa Iberico, podáváme ho s čerstvým zelím a dochucujeme ho paprikou z místní farmy. Do plněné papriky zase dáváme tu nejkvalitnější telecinku, "říká Miroslav Zamiška, šéfkuchař Grand Hotelu Kempinski High Tatras.

Překvapeni však budete nejen z toho, že tradiční jídla připravují v moderním provedení, ale možná i z toho, že jako předkrm si můžete objednat langoš. Podávaný je s variacemi sýra, například s pěnou z ovčího sýra a nakládanou baby řepou z místních farem. V novém menu nechybí ani kachní foie gras smažená v trojobalu a podávaná s domácím kdoulovým kompotem a pyré z lískových oříšků.

Podzim budete cítit po celou dobu, díky pestrým kombinacím jídel. Kdoule, jeřabina, červená řepa, houby, jehličí či zelí. Toto vše najdete na svém talíři. Například grilovaný hřbet z jelena vám šéfkuchař spolu se svým týmem připraví s lesními houbami, domácím jablečným kompotem s fenyklem, růžičkovou kapustou, pastinákovým pyré a prachem z jehličí. Dětství vám budou připomínat domácí párance Kempinski, které si můžete dopřát s tvarohem nebo ochutnejte tradiční tatranské pirohy.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.