12.02.2019 Jana Čiháková
Řecký jogurt, popřípadě jogurt řeckého typu, byl dlouho považován za kvalitní zdroj vápníku i "hodných" tuků. I proto se stal poměrně oblíbenou součástí zdravého jídelníčku. Jeho slavná éra ale končí, alespoň z legislativního hlediska.
V české legislativě už nadále nenajdete proudukty označené jako řecký jogurt nebo jogurt řeckého typu. Dle vyjádření zákonodárců se jedná o verdikt konečný. Důvod? ČR by jinak hrozilo soudní řízení. Informoval nás o tom předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
S koncem značení řecký jogurt a jogurt řeckého typu počítá ministerstvo zemědělství v novele vyhlášky, kterou poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Praktický dopad vyškrtnutí ustanovení je nejasný, podle Kopáčka jej budou výrobci moci dál vyrábět a pojmenovávat řeckým jogurtem, nebudou už mít ale oporu v legislativě.
"Bohužel je to víceméně rozhodnutí EU na základě protestu Řecka, abychom to nedělali. Ten výrobek se bude i nadále vyrábět - bude to jogurt a bude se jmenovat 'řecký jogurt'," řekl Kopáček.
Pokud vyhláška projde meziresortním řízením, měla by začít platit od září. "Neřešením problému hrozí velmi reálné nebezpečí odvetných opatření ze strany orgánů Evropské unie z důvodu nedokončení harmonizace potravinového práva Evropské unie, tj. zahájení řízení ze strany Evropské komise proti České republice," uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě.
Podle Kopáčka jsou v ČR dva výrobci řeckého jogurtu - Polabské mlékárny a Bohušovická mlékárna, jogurt řeckého typu pak vyrábí Mlékárna Kunín. Do ČR se dovážejí také jogurty z Německa pojmenované jako řecké, ale pouze na základě ornamentů na obalu, nikoliv techniky výroby.
Na řádný řecký jogurt je podle Kopáčka nutné odstředit z mléka syrovátku a mléčnou složkou zkoncentrovat. Na kilogram běžného jogurtu se podle něj potřebuje kilogram mléka, na výrobu řeckého tři. Do jogurtů řeckého typu jsou pak bílkoviny přidávané. Kopáček dodal, že sami Řekové tuto výrobu za "řecký jogurt" ani neoznačují, říkají jí straggisto.
22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?
19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.
22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.