Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

29.04.2019 | Dejte prostor svěžím a neotřelým chutím… Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

<

Krémová kuřecí polévka

Načerpejte síly s miskou krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Zvlášť, když si ji ozdobíte jedlými květy.

 Ingredience:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • olej
  • TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy

 

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 80 min.

Porcí: 4

Postup:

  • 1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
  • 2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
  • 3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
  • 4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
  • 5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
  • 6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  • 7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
  • 8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  • 9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
  • 10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  • 11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu. 

Kuřecí mini řízečky se špenátovým dipem

Kuřecím řízkům v trojobalu málokdo odolá. Někdy ale i tato velmi jednoduchá úprava masa a zároveň téměř dokonalý recept, který vznikl už za dob Rakouska-Uherska jako řízek vídeňský, omrzí. Pusťte se do přípravy špenátového dipu s mandlemi, který řízečky obalované v kukuřičné strouhance posune do gastronomických výšin. 

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • kukuřičná strouhanka Klasa
  • olej na smažení
  • máslo

Ingredience na dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g špenátu
  • 50 g mandlí
  • 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • 30 g modrého sýra
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 30 min.

Porcí: 2

Postup:

  • 1. Na suché pánvi orestujte mandle a poté je dejte stranou.
  • 2. Na stejné pánvi rozehřejte olej a na něm poduste špenát spolu s prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a nastrouhejte muškátový oříšek.
  • 3. Do mixéru vložte připravený špenát spolu se zakysanou smetanou, mandlemi, šťávou z ½ citronu a sýrem. Rozmixujte dohladka.
  • 4. Kuřecí prsa nakrájejte na menší nudličky a ochuťte je solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
  • 5. Obalte maso v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a kukuřičné strouhance.
  • 6. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje s máslem a na něm smažte řízky dozlatova.
  • 7. Řízky podávejte se špenátovým dipem.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Z trhu se stahují rozinky z Íránu kontaminované ropnými oleji

17.09.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole ve velkoskladu zjistila, že 21 tun rozinek bylo kontaminováno ropnými oleji. Šlo o značku Rozinky Malayer. Distribuční společnosti - Orient Bohemia inspekce nařídila, aby je stáhla z trhu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

EU a Čína podepsaly dohodu o ochraně místních produktů

15.09.2020 | Krátce před začátkem videokonference lídrů institucí Evropské unie s prezidentem Číny Si Ťin-pchingem podepsaly obě strany dohodu, která zajišťuje ochranu stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Mezi geograficky chráněnými názvy budou například parmská šunka, irská whiskey nebo řecký sýr feta.

Radek Václavík: Šváby, cvrčci a sarančata mají stále více fanoušků

27.01.2020 | Češi se nebojí experimentovat, říká kuchař. Za deset let, co v České republice hmyz na různých akcích v restauracích nebo na festivalech nabízí, se podle něj zvýšil zájem. Kromě hmyzu chtějí lidé v posledních letech podle Václavíka okusit i maso z hada nebo krokodýla.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont