Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

29.04.2019 | Dejte prostor svěžím a neotřelým chutím… Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

Krémová kuřecí polévka

Načerpejte síly s miskou krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Zvlášť, když si ji ozdobíte jedlými květy.

 Ingredience:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • olej
  • TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy

 

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 80 min.

Porcí: 4

Postup:

  • 1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
  • 2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
  • 3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
  • 4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
  • 5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
  • 6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  • 7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
  • 8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  • 9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
  • 10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  • 11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu. 

Kuřecí mini řízečky se špenátovým dipem

Kuřecím řízkům v trojobalu málokdo odolá. Někdy ale i tato velmi jednoduchá úprava masa a zároveň téměř dokonalý recept, který vznikl už za dob Rakouska-Uherska jako řízek vídeňský, omrzí. Pusťte se do přípravy špenátového dipu s mandlemi, který řízečky obalované v kukuřičné strouhance posune do gastronomických výšin. 

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • kukuřičná strouhanka Klasa
  • olej na smažení
  • máslo

Ingredience na dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g špenátu
  • 50 g mandlí
  • 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • 30 g modrého sýra
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 30 min.

Porcí: 2

Postup:

  • 1. Na suché pánvi orestujte mandle a poté je dejte stranou.
  • 2. Na stejné pánvi rozehřejte olej a na něm poduste špenát spolu s prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a nastrouhejte muškátový oříšek.
  • 3. Do mixéru vložte připravený špenát spolu se zakysanou smetanou, mandlemi, šťávou z ½ citronu a sýrem. Rozmixujte dohladka.
  • 4. Kuřecí prsa nakrájejte na menší nudličky a ochuťte je solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
  • 5. Obalte maso v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a kukuřičné strouhance.
  • 6. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje s máslem a na něm smažte řízky dozlatova.
  • 7. Řízky podávejte se špenátovým dipem.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jiří Kopáček: Sýry nezamrazujte, ani nebalte do utěrky máčené ve slané vodě

18.02.2020 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho uchování je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jak se k sýrům chovat? Radí Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského.

Policie zadržela auto s půl tunou rozmražených potravin

14.02.2020 | Veterináři s policií a celníky našli ve vozidle jedoucím z Prahy po dálnici D8 skoro půl tuny mražené drůbeže a mořských plodů, dodávka ale neměla mrazicí zařízení.

Levné potraviny: Výhodný nákup nebo hazard se zdravím?

19.02.2020 | Když obchody s levnými potravinami na českém trhu začínaly, vzedmula se vlna kritiky a všude se to hemžilo názory, že prodávat prošlé potraviny je protizákonné. A jaká je pravda? Může to tak skutečně být, ale…!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont