Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

Recepty v barvách jara: Kuřecí polévka a řízečky s dipem

29.04.2019 Jana Čiháková

Dejte prostor svěžím a neotřelým chutím… Nakupujte kvalitu s chutí! Tato loga vám napomohou při výběru opravdu kvalitních potravin.

Krémová kuřecí polévka

Načerpejte síly s miskou krémové polévky z kuřecího masa a bílého vína. Tomu prostě nemůžete odolat. Zvlášť, když si ji ozdobíte jedlými květy.

 Ingredience:

  • 1 kg kuřecích stehen
  • 350 ml suchého bílého vína
  • 2 cibule
  • 4 řapíkaté celery
  • 2 petržele
  • 1 pórek (bílou část)
  • snítka tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 45 g hladké mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř
  • olej
  • TIP: Polévka je nevýrazné barvy a proto můžete jednotlivé porce oživit barevnými jedlými květy

 

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 80 min.

Porcí: 4

Postup:

  • 1. Kuřecí maso omyjte a osušte. Poté stehna osolte a opepřete.
  • 2. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm osmahněte dozlatova.
  • 3. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a to nechte prudce svařit, aby se vypařil alkohol.
  • 4. Přidejte asi 1,5 l vody a vložte na kousky nakrájenou očištěnou zeleninu.
  • 5. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření a vše osolte.
  • 6. Polévku přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  • 7. Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření.
  • 8. Maso oberte a asi 150–200 g vraťte do polévky. Vše rozmixujte tyčovým mixerem.
  • 9. Smetanu vyšlehejte s moukou a poté ji zamíchejte do polévky.
  • 10. Přiveďte polévku k varu a vařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky vytvořily kousky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  • 11. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do polévky. Poté můžete podávat s čerstvými lístky tymiánu. 

Kuřecí mini řízečky se špenátovým dipem

Kuřecím řízkům v trojobalu málokdo odolá. Někdy ale i tato velmi jednoduchá úprava masa a zároveň téměř dokonalý recept, který vznikl už za dob Rakouska-Uherska jako řízek vídeňský, omrzí. Pusťte se do přípravy špenátového dipu s mandlemi, který řízečky obalované v kukuřičné strouhance posune do gastronomických výšin. 

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 4 vejce
  • kukuřičná strouhanka Klasa
  • olej na smažení
  • máslo

Ingredience na dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 250 g špenátu
  • 50 g mandlí
  • 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • 30 g modrého sýra
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce oleje

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 30 min.

Porcí: 2

Postup:

  • 1. Na suché pánvi orestujte mandle a poté je dejte stranou.
  • 2. Na stejné pánvi rozehřejte olej a na něm poduste špenát spolu s prolisovaným česnekem. Dochuťte solí a pepřem a nastrouhejte muškátový oříšek.
  • 3. Do mixéru vložte připravený špenát spolu se zakysanou smetanou, mandlemi, šťávou z ½ citronu a sýrem. Rozmixujte dohladka.
  • 4. Kuřecí prsa nakrájejte na menší nudličky a ochuťte je solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
  • 5. Obalte maso v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a kukuřičné strouhance.
  • 6. V pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje s máslem a na něm smažte řízky dozlatova.
  • 7. Řízky podávejte se špenátovým dipem.


Mohlo by vás zajímat

A KOLIK TO STOJÍ? DIVOKÉ ŠACHY S CENAMI V OBCHODECH

09.09.2022 | Při nákupu potravin se rozhodujeme podle řady parametrů, mezi nimiž cena zaujímá jednu z předních pozic. Je proto velmi důležité, aby obchodníci informovali o cenách tak, aby se měl zákazník možnost orientovat v kompletní nabídce a rozhodnout se o nákupu na základě všech relevantních údajů. Ne vždy ale prodejci zacházejí s cenami podle těchto zásad, které vycházejí ze zákona na ochranu spotřebitele, a zákazníkovi tak výrazně znesnadňují nákup.

UŽ SE TO BLÍŽÍ! UNČOVSKÝ SE UKÁŽE NA EVROPSKÉM FINÁLE PRESTIŽNÍ BOCUSE D‘OR

27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.