Recepty, které vás naladí na jaro + tipy someliéra

Recepty, které vás naladí na jaro + tipy someliéra

03.03.2021 | Připravte si lahodné pokrmy, které vás naladí na jarní vlnu. Přinášíme recepty a protože se k nim přímo nabízí i báječná vína, přidali jsme i tipy na skleničku, která chutě jídel pozvedne.

„Jarní pokrmy jsou obvykle plné svěžesti, bohatých chutí a intenzivních vůní. Vždy je proto třeba volit takové víno, které pokrm na základě podobných vlastností báječně podpoří. Jasnou volbou jsou tedy lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí. Od věci ale není také zvolit víno, které bude kontrastní, ale ve výsledku vytvoří vyvážený a bezchybný celek,“ říká someliér Petr Mašek.

Someliér doporučuje

gallery

Kopřivovo-špenátová směs

Budete potřebovat:

200 g listů mladých kopřiv, 200 g špenátu,1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžíci másla, 1 vejce, sůl a pepř

Postup:

Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva

TIP someliéra:

„K svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky šumivého vína. Prosecco Mionetto D.O.C. Brut, které vyniká svěží chutí s tóny jablka a citrusů, se bude hodit skvěle,“ říká Petr Mašek.

Přečtěte si také: Pyré hlásí vzestup, tak jej vyzkoušejte

Bramborovo-kedlubnová polévka

Budete potřebovat:

3 kedlubny, 3 brambory, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 l vývaru, 3 lžíce másla, 1 smetanu na vaření, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř, bylinky na ozdobení

Postup:

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.

TIP someliéra:

„Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC, u kterého dominuje květinová vůně s jemným ovocným charakterem. V chuti je víno doplněno jemnými tóny svěžího citrusu,“ radí Petr Mašek. 

Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou

Budete potřebovat:

Na kuře: 1 celé kuře, 4 lžíce másla, 1 šalotku, hrst čerstvého tymiánu, sůl, 1 citron

Na nádivku: 4 ks staršího pečiva, 3 vejce, hrnek mléka, hrst špenátu, hrst petržele, 2 hrsti oloupaných mandlí, sůl a pepř

Postup:

Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.

Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

TIP someliéra:

„K drůbeži se obecně doporučují zejména bílá suchá vína, která budou navíc báječně ladit také k jarnímu menu. K tomuto pokrmu bych jednoznačně doporučil bílé víno značky i heart Riesling. Aroma připomíná zralé sadové ovoce, zejména broskve a meruňky, s jemným podtónem minerality. V chuti je pak ovocné, šťavnaté s hezky vyváženým poměrem cukru a kyselinky,“ doplňuje someliér Petr Mašek.

Svěží citrónový koláč

Budete potřebovat:

Na korpus:

200 g hladké mouky, 130 g másla, 60 g cukru moučka, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, kůru z 1 citronu

Na krém:

250 g cukru krupice, 100 g másla, 4 vejce, kůru ze 3–4 citronů, 100 ml šťávy z citronu

Postup:

Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

TIP someliéra:

„Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje Petr Mašek.

Zdroj a foto Pepr Consulting

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak na rozmrazování potravin? Toto si zapamatujte

04.08.2021 | Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují  také  potravinový  odpad.

Zapomenutá sláva českého chřestu a velký comeback na talíře

28.05.2021 | Český chřest býval ve světě pojmem. Pochutnávalo si na něm panstvo na císařském dvoře ve Vídni, smetánka v Německu či honorace Itálii. Za první republiky platil za skvělý vývozní artikl do Francie a jeho popularita se dala bez nadsázky přirovnat k plzeňskému pivu. Hvězda českého chřestu pohasla až v dobách totality, kdy byla tato zelenina označena za buržoazní rozmařilost a jeho pěstování ve velkém byl konec. Nyní si k němu Češi opět nacházejí cestu.

Konec plastových příborů nemusí být přínosem pro životní prostředí

03.08.2021 | Snaha na všech možných úrovních omezit používání, a tedy i výrobu plastů, je v současné době předmětem celé řady výzkumných programů a projektů i součástí marketingu komerčních společností. Má to svou logiku, neboť finálním cílem má být zlepšení stavu životního prostředí, což je celospolečenská a obecně správná globální mantra. Jenže ne všechny kroky vedou k úspěšnému cíli.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont