Ranní šálek kávy? Jen zbytečný návyk

Ranní šálek kávy? Jen zbytečný návyk

28.11.2019 Jana Čiháková

Nedokážete si ranní probouzení představit bez obligátního šálku kávy? Vědci se překvapivě domnívají, že kofeinová nálož ráno k nakopnutí vůbec nepomáhá. Spíše naopak.

Tělo nepotřebuje ráno ani kávu, ani energy drink. Ve skutečnosti je samo nejlépe připraveno na to, kdy se aktivovat a kdy naopak být v útlumu. Vše reguluje tzv. cirkadiánní rytmus, biorytmus ovlivňující kolísání aktivity a bdělosti. Zásadní roli v něm hrají hormony. Jedním z těch nejzásadnějších je hormon kortizol, který napomáhá stimulaci organismu. Bohužel jeho hladiny ovlivňuje řada vnějších faktorů, například dostatek spánku v naprosté tmě, ale právě i kofein.

Pokud kortizol funguje přirozeně, jeho produkce v těle kulminuje mezi osmou a devátou ráno. Tělo pomáhá probírat z letargie, aktivuje fyzické procesy i mysl. Jenže právě o totéž se uměle snažíte i šálkem kávy, který si právě v tuto dobu dopřejete. Kofein paradoxně produkci kortizolu tlumí, takže svůj přirozený nabuzovač vypnete.

Dopřáváte-li si kávu pravidelně, může dokonce docházet k určité kofeinové rezistenci a účinky, které na vás má nyní, se časem oslabují. Proto kávy potřebujete stále více a v silnější dávce. To přitom zásadně narušuje váš přirozený cirkadiánní rytmus a práci těla s energií.

Kávu si nemusíte upírat zcela, jen ji do svého dne zařaďte v jiné časy. Vyhněte se okamžikům, kdy vrcholí přirozená produkce kortizolu. Bez problému jsou ráno časy od 9:30 do 11:30, během dne pak 13:30 až 17:00.

Zajímavé je, že tento model platí, ať vstáváte v sedm nebo v devět. Pokud ale vstáváte ještě dříve, hraje roli i fakt že vstáváte do tmy. Tím je vaše hladina kortizolu o něco nižší, s probuzením se ale sama aktivuje a roste, káva tedy není potřeba. Nedokážete-li ale na dávku kofeinu čekat několik hodin, pokud vstáváte například před šestou, odborníci radí, že káva zhruba hodinu po probuzení v takovém případě nevadí.  Ale hlídejte si, kolik dalších káv si dopřejete během dne, ať nedodáte tělu kofeinu zbytečně moc.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.