Rajčatové hody

Rajčatové hody

29.09.2015 Redakce

Ať už máte vlastní úrodu, nebo musíte pro rajčata do obchodu, receptů na jejich zpracování není nikdy dost. Načerpejte s námi novou inspiraci a užijte si rajčatové hody.

 

Panzanella

 

200 g rajčat

100 g salátové okurky

10 ks kaparů

50 g červené cibule

1 balení sardinek v oleji

3 polévkové lžíce olivového oleje

120 g SPAK Balsamico dressingu

4 plátky toastového světlého chleba

dle chuti sůl, pepř

 

Jak na to?

Světlý toastový chléb pokapeme balsamico dressingem. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku s cibulí nasekáme najemno. Na dno kameninové mísy naskládáme namočený chléb, přidáme pokrájená rajčata, okurky a nasekanou cibuli. Dále přidáme rozmačkané sardinky. Dochutíme solí, olejem a balsamico dressingem.

 

Toskánská nadívaná rajčátka

 

8 větších rajčat

SPAK Ďábelskou omáčku 250 ml

300 g mletého masa

1 větší cibuli, olej, sůl, 3 stroužky česneku

2 barevné papriky

1 lžičku oregana, špetku drceného pepře

1 lžičku tymiánu, hrst nasekané petrželky

150 g pikantní klobásy /chorrizo, čabajská apod./

trochu horké vody na podlití

hrst petrželky, bylinky a naťovou cibulku na ozdobení

 

Jak na to?

Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa – na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso. Směs restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout.

Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.

 

Tomatový talíř

 

600 g nejrůznějších odrůd rajčat

6 lžic SPAK Česnekového dressingu

2 stroužky česneku, drcený pepř

olivový olej, citronovou šťávu, špetku cukru

200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/

bylinky na ozdobu

topinky s česnekem a solí

 

Jak na to?

Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.

 

 

Italský těstovinový salát

 

150 g rajčat

450 g vařených těstovin

150 g salátové okurky

150 g žlutých paprik

100 g červené cibule

120 g SPAK Česnekového dressingu

120 g SPAK majonézy

dle chuti sůl, pepř

 

Jak na to?

Salátové okurky, rajčata a žluté papriky nakrájíme na drobné kostičky. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme v salátové míse spolu s těstovinami, majonézou a česnekovým dressingem. Dochutíme solí a pepřem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.