Rajčatové hody

Rajčatové hody

29.09.2015 | Ať už máte vlastní úrodu, nebo musíte pro rajčata do obchodu, receptů na jejich zpracování není nikdy dost. Načerpejte s námi novou inspiraci a užijte si rajčatové hody.

<

 

Panzanella

 

200 g rajčat

100 g salátové okurky

10 ks kaparů

50 g červené cibule

1 balení sardinek v oleji

3 polévkové lžíce olivového oleje

120 g SPAK Balsamico dressingu

4 plátky toastového světlého chleba

dle chuti sůl, pepř

 

Jak na to?

Světlý toastový chléb pokapeme balsamico dressingem. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku s cibulí nasekáme najemno. Na dno kameninové mísy naskládáme namočený chléb, přidáme pokrájená rajčata, okurky a nasekanou cibuli. Dále přidáme rozmačkané sardinky. Dochutíme solí, olejem a balsamico dressingem.

 

Toskánská nadívaná rajčátka

 

8 větších rajčat

SPAK Ďábelskou omáčku 250 ml

300 g mletého masa

1 větší cibuli, olej, sůl, 3 stroužky česneku

2 barevné papriky

1 lžičku oregana, špetku drceného pepře

1 lžičku tymiánu, hrst nasekané petrželky

150 g pikantní klobásy /chorrizo, čabajská apod./

trochu horké vody na podlití

hrst petrželky, bylinky a naťovou cibulku na ozdobení

 

Jak na to?

Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa – na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso. Směs restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout.

Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.

 

Tomatový talíř

 

600 g nejrůznějších odrůd rajčat

6 lžic SPAK Česnekového dressingu

2 stroužky česneku, drcený pepř

olivový olej, citronovou šťávu, špetku cukru

200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/

bylinky na ozdobu

topinky s česnekem a solí

 

Jak na to?

Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.

 

 

Italský těstovinový salát

 

150 g rajčat

450 g vařených těstovin

150 g salátové okurky

150 g žlutých paprik

100 g červené cibule

120 g SPAK Česnekového dressingu

120 g SPAK majonézy

dle chuti sůl, pepř

 

Jak na to?

Salátové okurky, rajčata a žluté papriky nakrájíme na drobné kostičky. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme v salátové míse spolu s těstovinami, majonézou a česnekovým dressingem. Dochutíme solí a pepřem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Troufáte si na výrobu domácí šunky?

09.09.2020 | Do výroby domácí šunky se v poslední době pouští stále větší počet lidí. Důvodem je zejména jejich zklamání z kvality šunek průmyslově vyráběných a také snaha mít přehled o tom, co přesně konzumuji.

Jó třešně zrály! Upečte z nich skvělý štrúdl

12.08.2020 | Štrúdl z jablek je klasika. Třešně si ale také výborně rozumí s listovým těstem a když přidáte ještě mascarpone, vznikne neodolatelná kombinace, která si to namíří na vaše chuťové pohárky!

Harayiss, tak chutná Izrael: Máme pro vás recept

28.08.2020 | Harayiss, bohatý wrap z tradičního izraelského pečiva se zeleninou, sekaným biftekem a sezamovo-petrželovou pastou patří mezi nejoblíbenější izraelské pokrmy. Jeho chuť je naprosto jedinečná. Máte chuť? My zas recept, jak jej připravit!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont