29.09.2015 Redakce
Ať už máte vlastní úrodu, nebo musíte pro rajčata do obchodu, receptů na jejich zpracování není nikdy dost. Načerpejte s námi novou inspiraci a užijte si rajčatové hody.
Panzanella
200 g rajčat
100 g salátové okurky
10 ks kaparů
50 g červené cibule
1 balení sardinek v oleji
3 polévkové lžíce olivového oleje
120 g SPAK Balsamico dressingu
4 plátky toastového světlého chleba
dle chuti sůl, pepř
Jak na to?
Světlý toastový chléb pokapeme balsamico dressingem. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku s cibulí nasekáme najemno. Na dno kameninové mísy naskládáme namočený chléb, přidáme pokrájená rajčata, okurky a nasekanou cibuli. Dále přidáme rozmačkané sardinky. Dochutíme solí, olejem a balsamico dressingem.
Toskánská nadívaná rajčátka
8 větších rajčat
SPAK Ďábelskou omáčku 250 ml
300 g mletého masa
1 větší cibuli, olej, sůl, 3 stroužky česneku
2 barevné papriky
1 lžičku oregana, špetku drceného pepře
1 lžičku tymiánu, hrst nasekané petrželky
150 g pikantní klobásy /chorrizo, čabajská apod./
trochu horké vody na podlití
hrst petrželky, bylinky a naťovou cibulku na ozdobení
Jak na to?
Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa – na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso. Směs restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout.
Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.
Tomatový talíř
600 g nejrůznějších odrůd rajčat
6 lžic SPAK Česnekového dressingu
2 stroužky česneku, drcený pepř
olivový olej, citronovou šťávu, špetku cukru
200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/
bylinky na ozdobu
topinky s česnekem a solí
Jak na to?
Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.
Italský těstovinový salát
150 g rajčat
450 g vařených těstovin
150 g salátové okurky
150 g žlutých paprik
100 g červené cibule
120 g SPAK Česnekového dressingu
120 g SPAK majonézy
dle chuti sůl, pepř
Jak na to?
Salátové okurky, rajčata a žluté papriky nakrájíme na drobné kostičky. Červenou cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme v salátové míse spolu s těstovinami, majonézou a česnekovým dressingem. Dochutíme solí a pepřem.
30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.
19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.