02.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
"Další ze švýcarských sýrových pokrmů, ve kterém hraje hlavní roli stejnojmenný druh sýra," říká režisér František Pojdl.
„Existují dva způsoby přípravy. V domácích podmínkách se používá speciální vařiči, ke kterému patří šest malých pánviček. Na tuto pánvičku se položí kostička sýra a ve vařiči se nechá rozpustit. Zatímco fondue se jí s chlebem, raclette se servíruje s bramborami. Brambory musejí být prvotřídní, malé a neoloupané. A opět platí – jí se především sýr. Sníte 15 až 20 dkg sýra a k tomu tři až čtyři brambory. K raclette se podávají naložené cibulky, okurky, olivy – všechny možné nakyslé příchutě, abychom jimi neutralizovali chuť sýra. Pokud budete v horské chatě, bude se půlka bochníku sýra nahřívat u krbu. Přijde obsluha, která vám na talířek seškrábne roztopený sýr a bochník nechá znovu nahřát u krbu. A tak pořád dokola,“ říká František Pojdl.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.
26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.