Původ masa

Původ masa

13.05.2015 | Dozvím se z obalu, z jaké země zvíře pocházelo a kde bylo poraženo?

Ano, od 1. dubna se v celé Evropské unii včetně České republiky rozšířilo povinné značení původu u masa. Až dosud se údaj uváděl pouze u hovězího, nyní o něm budou muset výrobci informovat také u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Zákazník se z obalu dozví, z jaké země zvíře pocházelo a kde bylo poraženo.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je změna dalším krokem ke zlepšení informovanosti spotřebitelů. „Pokud bylo zvíře chováno v jedné a poraženo v druhé zemi, musí výrobce uvést na etiketě nebo cedulce u prodejního pultu oba údaje,“ uvedl ministr. Pokud bylo zvíře chováno i poraženo v jedné zemi, stačí, když výrobce zveřejní pouze údaj o původu zvířete. Pro každý druh zvířete je přitom stanovena lhůta, která musí být dodržena, aby následně mohlo být uvedeno, že zvíře pocházelo z dané země. U drůbeže představuje tato doba „pobytu“ minimálně jeden měsíc.

„Lidé budou lépe informování o historii masa, a to i v případě, kdy mělo zvíře bohatší rodokmen,“ uvedla Kateřina Lacinová z certifikační společnosti Bureau Veritas. „Například prase se mohlo narodit v Polsku, kde bylo chováno, ale několik měsíců před porážkou bylo převezeno do České republiky,“ dodala. Až doposud legislativa umožňovala, aby byl kód pro Českou republiku (CZ) uváděn i u kuřat, která byla do země dovezena a u českého zpracovatele pouze naporcována a zabalena. Údaj o tom, kde se kuře vylíhlo, bylo vykrmeno a poraženo, tak chyběl. Přitom se spotřebitelé zejména po sérii afér v předchozích letech začali více zajímat o původ potravin, které kupují. Správnost údajů u čerstvého i mraženého masa bude kontrolovat Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Aby oku lahodily: Kde se bere krásná barva potravin?

31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.

3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

03.12.2019 | Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont