Průzkum: Kvůli dvojí kvalitě nakupuje každý sedmý Čech v cizině

Průzkum: Kvůli dvojí kvalitě nakupuje každý sedmý Čech v cizině

12.02.2020 | Dvojí kvalitu potravin považuje za problém 77 procent Čechů, zhruba každý sedmý kvůli tomu nakupuje v zahraničí nebo si odtud nechává zboží dovézt. Téměř třetina lidí některé potraviny kvůli tomu nekupuje. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG.

Výrobky se stejným názvem a obalem, ale jiným složením než v ostatních zemích Evropské unie považuje za problém 83 procent lidí mezi 55 a 64 lety. Ve skupině 18 až 24 let je to 62 procent lidí. Víc než polovina Čechů, podle nichž dvojí kvalita existuje, více pročítá složení kupovaného zboží.

Původ potravin řeší alespoň u některých druhů téměř tři čtvrtiny Čechů, 12 procent ho sleduje u veškerého zboží, 14 procent lidí se o něj nezajímá. U masa a uzenin je původ důležitý pro 93 procent lidí, kteří ho sledují. Odkud pocházejí čerstvé ryby se zajímá 87 procent Čechů, v případě mléka a mléčných výrobků a ovoce a zeleniny je to důležitý údaj pro zhruba tři čtvrtiny lidí.

Chleba a pečivo si podle původu vybírá zhruba polovina Čechů. Téměř všichni (98 procent) dávají přednost českému chlebu, z toho 69 procent preferuje místního výrobce. Mléko a mléčné výrobky s českým původem chce 96 procent lidí, z toho zhruba pětina upřednostňuje lokální dodavatele. V případě masa a uzenin požaduje český původ 95 procent lidí, víc než čtvrtina Čechů preferuje místního dodavatele.

Sněmovna v prosinci podpořila vládní novelu zákona zakazující prodej potravin v různé kvalitě, ale ve stejném obalu v ČR a jiných státech EU. Za porušení má prodejcům hrozit pokuta až 50 milionů korun. Na dodržování zákazu bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zemědělský výbor Sněmovně minulý týden doporučil přijmout pozměňovací návrh k novele, kdy rozdíly ve složení potravin v různých zemích pod stejným obalem mají být zakázané, pouze pokud budou "podstatné".

Průzkum pro společnost KPMG mezi 1000 respondenty uskutečnila výzkumná agentura Data Collect.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak docílit konzumace zdravějšího jídla? Ukryjte jablko mezi čokoládu

10.02.2020 | Vynikající způsob, jak docílit toho, aby konzument snědl zdravou potravinu, je schovat ji například mezi sladkostmi. Jeden výzkum ukázal, že záleží velice na tom, v jakém kontextu jsou potraviny nabízeny.

Ambra: Kontroverzní pochoutka pro gurmány

17.02.2020 | Pokud jste někdy našli na etiketě potravin název „ambra“, pravděpodobně jste ho jen přelétli očima s tím, že vůbec netušíte, co to znamená. Pod honosně znějícím názvem se ale skrývá látka, kterou ve svém jídle nejspíše nechcete. Jedná se totiž o substanci, která vzniká v trávicím traktu velryb a podle jedné z teorií napomáhá vorvaňům k trávení krakatic.

Proč italští vinaři protestují proti automatu na prosecco v Londýně?

10.02.2020 | Automat, ze kterého si lidé v centru Londýna mohou do přistavených skleniček nechat nalít prosecco, je trnem v oku italským vinařům. Jejich sdružení na ochranu tohoto bílého šumivého vína tvrdí, že je to podvod na spotřebitelích v Británii.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Únorové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont