Proti únavě i pro hloubkovou detoxikaci: Zkuste vzácné mízy z datlovníků

Proti únavě i pro hloubkovou detoxikaci: Zkuste vzácné mízy z datlovníků

19.08.2019 Jana Čiháková

Mízy mají vysoký obsah cukrů, díky tomu poskytnou dostatek energie, jako hlavní jídlo nahradí hlavní jídla. Tím, že tělo nezpracovává další potravu, se pak soustředí na zpracovávání zbytků a dochází k hluboké detoxikaci.

Obyvatelé města Gábes na jihu Tuniska se od úsvitu mačkají, aby si mohli koupit sklenici nebo lahev lagmi. Tato míza datlovníku, která je pýchou místních, je příliš choulostivá. Na to, aby člověk šťávu z palmy dostal a zároveň strom nezahubil, musí mít zkušenou ruku a nesmí být příliš mlsný. Ridha Omran Moussa sedí vysoko na vrcholu asi osmimetrové palmy s cigaretou mezi rty a pečlivě a přesně odřezává kůru. Tento šedesátník s přezdívkou Kníže palem se naučil techniku získávání šťávy od jednoho ze svých předků. Nektar sbírá od svých 14 let. "Pokud někdo nemá rád palmy, tak není Gábesan," říká.

Aby šťávu každý den získal, šplhá na strom bos bez jakýchkoliv pomůcek jen po drážkách, které vysekal do kmene. Cílem je seknout do palmy tak, aby se z ní začala hrnout šťáva. "Nesmíte se dotknout srdce palmy, jinak celá odumře," říká Moussa, který ročně sesbírá asi 8000 litrů lagmi. Sám vlastní 25 palem, ale každou z nich využívá pouze dva a půl roku a pak ji nechá čtyři roky odpočívat. Láhev s litrem a půl lagmi se na kruhovém objezdu prodává zhruba za 2,5 tuniského dináru (kolem 20 Kč). Uchovávat živé lagmi je složité, jelikož se rychle promění v ocet. V kanystru, do kterého stéká míza z palmy, jsou proto celou noc lahve se zmrzlou vodou. Šťáva se následně okamžitě zamrazí do doby, kdy ji vypije ten, kdo si ji koupil. Tento křehký chladící řetězec silně omezuje konzumaci. "Není k dostání už ve Sfaxu (140 kilometrů severně)," poznamenal Haithem. "Zůstalo to bio, bez chemie a konzervačních přísad," dodává.

Seznamte se, Neera

Vzhledem k chatrnosti Lagmi si ji mohou dopřávat skutečně jen místní, pro které má velký význam zejména v obodbí ramádánu. V Evropě se ale rozvinul podobný trend Neera, který funguje na podobném principu a dostupný je všem. Jde o pečlivě vyváženou směs nejčistší mízy jihoasijské palmy arenga a nejkvalitnějšího kanadského javorového sirupu stupně C+. Javorový sirup dodává během kúry energii ve formě snadno stravitelných cukrů a palmový sirup zajišťuje bohatý přísun minerálů. Tato kombinace stimuluje pročišťovací proces našeho těla a zároveň uspokojuje náš pocit hladu nahrazením pevné potravy čistým, přírodním a výživným nápojem. Během kúry mohou naše zažívací a vylučovací orgány odpočívat a zaměřit se na vnitřní pročišťování. Tělo tak získává příležitost zbavit se nahromaděných toxických látek a rozložit poškozené, odumřelé a nepotřebné buňky, jako jsou nadbytečné tukové zásoby.

Kúru si můžete zvolit, jak dlouhou chcete - od  3denní po 10denní. Princip je takový, že 1dl smícháte s lžící kajenského pepře, šťávou z 5 citronů a dolijete 1,5 l vody. Sirup pak popíjíte v průběhu celého dne. Někteří ji zvládnou zcela bez jídla, pokud se však obáváte, že budete mít hlad, můžete ponechat ovoce a zeleninu nebo vývary a nezahušťované polévky. K jídlu se pak musíte po ukončení kúry vracet postupně a pomalu, začnete s ovocem, zeleninou, polévkami, postupně pak přidáváte další potraviny. Po kúře se máte cítit více fit, má odeznít únava, stres a zbavit byste se měli i nějakého kila navíc. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.