Program Iniciativa Harmony: Víte, o co jde a proč jej podpořit?

Program Iniciativa Harmony: Víte, o co jde a proč jej podpořit?

29.05.2019 | Společnost Mondelez chce všechny sušenky vyrábět do roku 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv.

Na polích pěstitelů, kteří tuto speciální pšenici pro koncern dodávají, je část plochy ponechána jako luční pás a mez pro opylovače. Projekt nazvaný Iniciativa Harmony dnes představila firma novinářům v Lovosicích na Litoměřicku, kde má jednu ze svých továren.

Základními produkty pro výrobu sušenek je kakao a pšenice. Cílem firmy je získávat tyto suroviny z přírody šetrně. "Snažíme se motivovat mlynáře a pěstitele, aby se do programu udržitelnosti zapojili. Chceme snižovat ekologickou stopu, kterou má pšenice na životním prostředí, protože se při jejím pěstováním používají morforegulátory růstu, pesticidy, hnojiva," uvedla ředitelka komunikace pro Českou republiku Gabriela Bechynská. V roce 2022 bude podle ní koncern vyrábět sušenky v Evropě pouze z pšenice pěstované v programu Iniciativa Harmony, jehož logo spotřebitelé od září najdou na produktech firmy.

Iniciativa Harmony u nás

V Česku je do programu zapojeno 26 zemědělců. Petr Novák hospodaří mezi Slaným a Litoměřicemi na ploše 3600 hektarů. Pšenici má zhruba na 1200 hektarech, z toho 100 až 200 hektarů zaujímá pšenice pěstovaná v programu Iniciativa Harmony, která se hodí na výrobu sušenek. "Je to jiné osivo a jiný způsob ošetření. Tato pšenice snese menší množství dusíku, méně hnojiva. Nepoužívají se morforegulátory, které snižují růst stébla. Využít lze biologické fugicidy proti plísním," řekl Novák.

Pěstitelé zapojení do programu nechávají tři procenta ploch osetých pšenicí jako luční pásy, kde jsou medonosné květiny. Za to získávají od koncernu finanční kompenzace.

Jistá pravidla platí také pro mlynáře. "Základem je šetrněji se chovat k přírodě, stříkat jen když je to nutné. Tak se vrátí na pole život," uvedl Daniel Perner, jednatel společnosti Mlýn Perner Svijany, který byl u zrodu projektu v České republice v roce 2014. Zkušenosti dovezl z Francie, kde se s programem začalo v roce 2008.

"My jsme největším dodavatelem mouk Mondelezu v Evropě vůbec. Mouka, která využívá speciální pšenici, se musí zvlášť skladovat, převážet," uvedl Perner. V Čechách se nyní z mouky Harmony vyrábí sušenky BeBe Dobré ráno a Brumík. Výrobce cukrovinek Mondelez má v Evropě 55 továren a 28.000 zaměstnanců. V České republice je továrna v Lovosicích, v níž pracuje kolem 300 lidí, v Opavě a Mariánských Lázních. Historie továrny v Lovosicích sahá do roku 1806, kdy ji založil německý průmyslník Augustin Tschinkel.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kůže, škrob a celerové pyré: Pravda o obsahu kuřecích nugget

10.10.2019 | Kuřecím nugetám kolikrát nelze odolat přes jakékoli diety a výživová doporučení. Přestože předsmažené kousky masa v trojobalu rozhodně nepatří do dětského jídelníčku, jen málokterý rodič maso ve tvaru zvířátek svému dítěti nikdy nekoupil. Ovšem jsou nugety a nugety. A zvlášť ty „dětské“ by možná dětem do ruky přijít ani neměly.

Podzimní přejídání: Jak se ovládnout a nemlsat?

| Často se můžeme dočíst, že přibírat na podzim a zimě je normální, dokonce snad logické, a co víc, lze na to jít dokonce vědecky. Naše tělo si pouze dělá rezervy energie do mrazivého období, období strádání. Ale my žijeme ve 21. století. Dávno si potravu nelovíme, zpod sněhu nevyhrabáváme a naše tělo to moc dobře ví...

Podivuhodné alergie na mléko a lepek: Skutečně dělají tělu zle?

16.09.2019 | Někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu jedné rodiny tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont