Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16.08.2018 | Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

V tiskové zprávě to dnes uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda s odvoláním na data evropského statistického úřadu Eurostatu. Vzhledem k pokračující ekonomické prosperitě a vedrům lze očekávat, že letošní produkce zmrzliny rekordní hodnotu překoná, dodal Kovanda.

Produkce zmrzliny v Česku v posledních letech podle dat Eurostatu značně kolísala. Zatímco v roce 2004 dosáhla rekordní hodnoty, v letech 2001 a 2008 se vyrobilo zhruba 25 milionů litrů.

V současnosti je objem produkce vysoký, z hlediska přepočtu na obyvatele ale Česko zůstává mírně pod průměrem zemí Evropské unie. Loni se vyrobilo 4,2 litru zmrzliny na jednoho Čecha. Žebříčku vévodí Belgie (17,3 litru na osobu), Estonsko (13,7 litru) a Litva (12,4 litru).

Podle celkového vyrobeného objemu bylo loni nejproduktivnější unijní zemí Německo s více než 517 milionů litrů zmrzliny. Následovaly Itálie (více než 511 milionů litrů) a Francie (téměř 466 milionů litrů), vyplývá z dat Eurostatu.

Podle dřívějších údajů společnosti Nielsen loni Češi za zmrzlinu utratili meziročně o čtyři procenta víc, celkem 3,1 miliardy korun. Spotřebitele neodradilo ani zvýšení průměrné ceny za litr o tři procenta na téměř 91 korun.

Češi dlouhodobě nakupují nejvíce jednoporcové zmrzliny. Loni tvořily téměř polovinu (46 procent) celkové spotřeby zmrzliny i přesto, že objem prodeje klesl o 0,2 procenta. Rodinná balení tvoří 35 procent a v průběhu tří let se jejich důležitost zvýšila hlavně na úkor zmrzlinových dezertů, např. dortů, které, naopak, mírně ztrácí z podílu celkových prodejů zmrzlin (19 pct), uvedla společnost Nielsen.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Odkud se berou plasty, které denně nevědomě jíme?

14.06.2019 | Patrně jste také zaznamenali včerejší výsledky studie, která říká, že každý z nás sní týdně mikroplasty o hmotnosti kreditní karty. Kde se ale berou a patříme snad mezi ohrožené skupiny?

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Už žádné emise: Výroba brambůrků bude ekologičtější

18.06.2019 | Výrobce Strážnických brambůrků, jímž je firma Petr Hobža SNACK, investuje do modernizace a rozšíření výroby v příštích dvou letech až 140 milionů korun. Díky nové technologii bude výroba ekologičtější a denní kapacita výroby se posune z 12 až 13 tun na 30 tun, uvedl v tiskové zprávě pro ČTK výrobní ředitel firmy Libor Hobža.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.