Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

Produkce zmrzliny může v ČR letos dosáhnout rekordu

16.08.2018 | Výroba zmrzliny v České republice v loňském roce přesáhla 44 milionů litrů, čímž se přiblížila rekordu z roku 2004, kdy se vyrobilo skoro 46 milionů litrů.

V tiskové zprávě to dnes uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda s odvoláním na data evropského statistického úřadu Eurostatu. Vzhledem k pokračující ekonomické prosperitě a vedrům lze očekávat, že letošní produkce zmrzliny rekordní hodnotu překoná, dodal Kovanda.

Produkce zmrzliny v Česku v posledních letech podle dat Eurostatu značně kolísala. Zatímco v roce 2004 dosáhla rekordní hodnoty, v letech 2001 a 2008 se vyrobilo zhruba 25 milionů litrů.

V současnosti je objem produkce vysoký, z hlediska přepočtu na obyvatele ale Česko zůstává mírně pod průměrem zemí Evropské unie. Loni se vyrobilo 4,2 litru zmrzliny na jednoho Čecha. Žebříčku vévodí Belgie (17,3 litru na osobu), Estonsko (13,7 litru) a Litva (12,4 litru).

Podle celkového vyrobeného objemu bylo loni nejproduktivnější unijní zemí Německo s více než 517 milionů litrů zmrzliny. Následovaly Itálie (více než 511 milionů litrů) a Francie (téměř 466 milionů litrů), vyplývá z dat Eurostatu.

Podle dřívějších údajů společnosti Nielsen loni Češi za zmrzlinu utratili meziročně o čtyři procenta víc, celkem 3,1 miliardy korun. Spotřebitele neodradilo ani zvýšení průměrné ceny za litr o tři procenta na téměř 91 korun.

Češi dlouhodobě nakupují nejvíce jednoporcové zmrzliny. Loni tvořily téměř polovinu (46 procent) celkové spotřeby zmrzliny i přesto, že objem prodeje klesl o 0,2 procenta. Rodinná balení tvoří 35 procent a v průběhu tří let se jejich důležitost zvýšila hlavně na úkor zmrzlinových dezertů, např. dortů, které, naopak, mírně ztrácí z podílu celkových prodejů zmrzlin (19 pct), uvedla společnost Nielsen.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Co je doma, to se počítá: 4 důvody, proč upřednostnit domácí produkci

07.02.2019 | Samozřejmě, že ne všechno je u nás dostupné. V mnoha případech ale existuje k zahraničním produktům řada tuzemských variant, jejichž konzumace nebo použití k přípravě finálních pokrmů je nejen přirozenější, ale také zdravější a často i levnější.

Ketogenní dieta je účinná! Ale hlavně svými dopady na zdraví!

25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!