Prodlužte si léto až do podzimu. Stačí, když jej šikovně zavaříte do pár sklenic

Prodlužte si léto až do podzimu. Stačí, když jej šikovně zavaříte do pár sklenic

10.07.2019 | Oranžová sezona vrcholí, zavařte to meruňkám a broskvím. Skvělé nejen do palačinek i do perníku, ale i k masům nebo sýrům.

Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem

Co potřebujete:

400 g malin, 400 g meruněk, 1 balení ovocného pektinu, cca 1 kg cukru, 0,5 lžičky kyseliny citronové 

Postup:

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu, a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci, či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut.

Broskvový džem

Co potřebujete:

1,5 kg oloupaných vypeckovaných broskví, 330 g cukru, 1 sáček JamFixu 3:1 Labeta, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové Labeta

Postup:

Broskve oloupeme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme cukr, sáček JamFixu 3:1, lžičku kyseliny citronové a vše důkladně promícháme. Za stálého mícháme přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Meruňkový džem s mandlemi a skořicí

Co potřebujete: 1 kg meruněk, skořicový cukr,  pokrájené loupané mandle dle chuti, želírovací cukr 2:1 Labeta.

Postup:

Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1Labeta a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kynutá bábovka s mandlemi a borůvkami: Zkusíte ji o víkendu?

28.06.2019 | Každý má unikátní recept na bábovku, který se dědí jako poklad z generace na generaci. Kdybyste ale přeci jen chtěli změnu, zkuste to podle Josefa Maršálka, jednoho z předních cukrářů, který pekl i pro anglickou královnu.

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Pozor, tyto dětské výživy by měly děti jíst jen jednou týdně, obsahují rtuť!

11.11.2019 | Veterináři nařídili, aby se v Česku stáhlo 4500 balení dětské výživy Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem od Hamé, která prodávaly například Kaufland, Tesco, Albert nebo internetový obchod Mall.cz!!!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Listopadové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont