Proč psí sádlo není ze psa a španělský ptáček nikdy neměl křídla?

Proč psí sádlo není ze psa a španělský ptáček nikdy neměl křídla?

10.09.2019 | Španělský ptáček, moravský vrabec, štramberské uši, psí sádlo, to jsou názvy výrobků, u kterých zákazníci většinou dobře vědí, že místní či věcné určení je jen obchodním názvem.

<

Ano španělský ptáček není ze Španělska, není ani ptáčkem, a je z hovězího, moravský vrabec také není z Moravy, ani není vrabcem ale kouskem vepřového, a ony uši jsou cukrářským výrobkem. U výrobku nazvaného Psí sádlo je malým písmem dodáno, že jde o originální bylinnou mast. Jistě by leckdo dokázal vynajít další výrobky nazvané podobným někdy až zavádějícím způsobem. Jenže to je cílem výrobce, vzbudit zájem, vyvolat asociaci, vzpomínku, reminiscenci. Snaha prodat originální výrobek odlišitelný od těch druhých je legitimní a pochopitelná a je i cílem dosáhnout mezinárodního uznání této originality.

Některé názvy jsou nechráněné a víceméně obecné, jako moravské či označení jako selské, kde zákon neurčuje podmínky, které musí výrobce u takto označených výrobků splnit. Jiné to už bude třeba u debrecínského párku či ostravské nebo spišské klobásy. A předpisy chráněné speciality jako Pražská nebo Ardenská šunka, ty může vyrábět jen ten, kdo dodrží přesně stanovené limity.

Takže milému zákazníkovi lze doporučit na výrobcích si pečlivě přečíst etiketu, aby zjistil, co se pod kterým označením skrývá. Pak se například dozví, že mast Psí sádlo není opravdu ze psů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Luboš Kastner: Stát by měl vytvořit tým, který bude řešit gastronomii

29.07.2020 | Stát by měl vytvořit tým odborníků, kteří budou řešit aktuální problémy gastronomického odvětví. Jasně by formulovali potřeby sektoru a konstruktivně podle toho jednali. ČTK to dnes řekl spolumajitel největší restaurace v ČR Červený Jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboš Kastner. Gastronomie na rozdíl od hotelnictví či lázeňství zůstává podle něj ze strany státu nepodpořená, ačkoliv zaměstnává zhruba 150 000 lidí.

Vepřové jen pro smetánku. Ceny stále šplhají vzhůru

04.08.2020 | Cena vepřového masa loni neúměrně stoupla. Kilogram kýty už převýšil cenu 150 korun. A podle některých teoretiků bohužel bude hůř. Důvodem je africký mor prasat a vysoká poptávka po vepřovém z Číny.

Další nelegální skladu! 30 kilo masa se vyhřívalo téměř na sluníčku

05.08.2020 | Kontrola Státní veterinární správy (SVS) pro Ústecký kraj odhalila poblíž Žatce na Lounsku sklad, v němž bylo nelegálně skladováno maso. Nebyly tam dodrženy teploty pro skladování, chybělo i náležité označení, část potravin byla neznámého původu a prostor byl znečištěný.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont