Proč podporovat domácí produkci a kupovat výrobky se značkou kvality? Tento případ mluví za všechny

Proč podporovat domácí produkci a kupovat výrobky se značkou kvality? Tento případ mluví za všechny

19.02.2019 Jana Čiháková

Veterináři spolu s celníky odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl znečištěný, dodávku řídil cizinec. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Za porušení potravinářského zákona hrozí pokuta až 50 milionů korun, většinou je však výrazně nižší

"Řidič vozidla k přepravovaným produktům nedoložil žádné doklady o původu a potraviny rovněž byly úplně bez označení. Dle vzhledu produktů se dá usuzovat, že pocházely z neschváleného zařízení. Dále se v nákladovém prostoru nacházely zmrazené ryby a mořské produkty, které byly znehodnoceny silnou vrstvou námrazy a zmrzlé masové šťávy. Tyto produkty rovněž doprovázel silný zápach," uvedl Majer. Veterinární inspektoři je znehodnotili a nařídili jejich likvidaci.

"Další kontrolou bylo rovněž zjištěno, že přepravce není registrován u krajské veterinární správy, jak mu ukládá zákon. Kontroloři rovněž shledali přepravní prostor vozidla jako neudržovaný a znečištěný, tudíž absolutně nevhodný k přepravě živočišných produktů," uvedl mluvčí. Pražští veterináři budou případ řešit v přestupkovém řízení.

Loni v prosinci veterináři odhalili v pražských Malešicích při kontrole tržnice An Dong 80 kilogramů zkažených ryb. Provozovateli hrozí také padesátimilionová pokuta, navíc šlo o jeho několikátý přestupek. Předloni u stejného obchodníka našli 200 kilogramů vepřového masa a mušlí se smyslovými změnami, loni v září 44 kilogramů mušlí a ryb neznámého původu, které byly rovněž zkažené.

Loni objevili několik nelegálních skladů, například v areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši, kde byly více než dvě tuny ryb a mořských plodů. Neregistrované sklady potravin zjistili loni pražští veterináři také v Holešovicích, ve Vysočanech nebo v Hostivaři. Například v květnu informovali o prostorách v Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků.


Mohlo by vás zajímat

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.