Proč naše tělo potřebuje pravidelně psyllium?

Proč naše tělo potřebuje pravidelně psyllium?

14.07.2020 Jana Čiháková

Podporuje činnost střev, pomáhá při zažívacích problémech jako zácpa či nadýmání. Vláknina by měla mít stálé místo na našem jídelníčku.

Jitrocel indický roste, jak napovídá jeho název, nejvíce v Indii, ale i v Iráku, Pákistánu a Austrálii. V Indii ho od pradávna užívali lidé, když potřebovali tělo zbavit nečistot. Z jitrocelu indického se získávají vyčištěné obaly semen, a ty se obecně nazývají psyllium. Jako přírodní zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny, jeho konzumace napomáhá regulovat hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

ZDROJE VLÁKNINY:

  • ovoce
  • zelenina
  • celozrnné výrobky
  • obilné vločky a otruby

Dva druhy vlákniny

„Psyllium obsahuje oba druhy vlákniny - jak rozpustnou, tak nerozpustnou. Rozpustná pomáhá zpomalovat trávení pomáhá rychleji navozovat pocit sytosti, Nerozpustná pomáhá podporuje peristalitiku střev a tím ke efektivnějšímu vyprazdňování,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Rozpustná vláknina má totiž schopnost vstřebávat vodu, bobtnat, regulovat trávení tuků a cukrů. V trávicím traktu funguje jako živina mikrobiální flóry, čímž působí jako prebiotikum. „Psyllium patří také mezi prebiotika, tedy látky, která pomáhají živit prospěšné bakterie v trávicím traktu. Tyto prospěšné bakterie pomáhají při trávení potravy a vstřebávání živin ze stravy. Tyto prospěšné baktérie mají obrovský vliv na imunitní systém,“ doplňuje Škába.

Při užívání dodržujte pitný režim. Nedostatek tekutin může způsobit neprůchodnost střev či dokonce zneprůchodnění střev. Před užíváním psyllia si také pozorně přečtěte příbalový leták a prostudujte především denní doporučené množství a dávkování.

„Pozor na dávkování, tím, že je psyllium koncentrovaná vláknina, je možné se s ní lehce předávkovat. Nedoporučuji překračovat denní doporučené dávky, jinak může dojít k tomu, že tělo ze stravy bude využívat méně živin,“ varuje výživový poradce.


Mohlo by vás zajímat

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

BOJUJETE S PŘÍJMEM VLÁKNINY? ZKUSTE TYTO TIPY

16.02.2024 | Podle průzkumů má většina lidí problém splnit hodnotu doporučeného denního příjmu vlákniny, který se pohybuje okolo 30 g/den pro dospělého člověka. Našemu trávicímu traktu však dělá dobře, když vlákninu zařazujeme průběžně a pravidelně. Tady je 6 tipů z praxe, kterými se můžete inspirovat a hned zítra jeden z nich vyzkoušet.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.