Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Ještě nikdy jste slávky nezkusili a doma si na ně netroufáte? Pak na konci září zamiřte do jedné ze sta vybraných pražských restaurací, kde na vás čeká speciální mušlové cenu za poloviční cenu.

I přesto, že Česká republika nemá moře, mohou si Češi v pražských ulicích během posledního zářijového týdne užít to pravé moře chutí. Festival Prague mussel week přinese do stovky vybraných pražských restaurací speciální menu z těch nejlepších a super čerstvých holandských slávek, a to za poloviční cenu. „Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ doplňuje Jan Škoda ze společnosti HOPI CEE FISH HUB, která festival Prague mussel week organizuje. Objevit skvělou chuť mušlí budou na festivalu Čechům pomáhat i ty největší kulinářské celebrity, jako například Kristína Nemčková, Lea Skálová, Filip Sajler, Jiří Schwarz a Martin Staněk. 

Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží

Festivalu Prague mussel week se se svými pražskými restaurace zúčastní i „kluk v akci“ Filip Sajler. I jeho vztah k mořským plodům je velmi kladný, hosté v jeho podnicích je mohou ochutnávat pravidelně. „Strávníci se dnes dělí na ty upřednostňující tradiční kuchyni a na ty, co rádi experimentují, mají rádi inovativní a trendy jídla. Takže věřím tomu, že mušle a mořské plody u nás své zákazníky mají a budou jich mít do budoucna ještě víc,“ říká Filip a přidává i vlastní recept, jak si lze slávky připravit.

Budete potřebovat 

600 g slávek

20 ml sezamového oleje

10 g česneku

10 g galangalu

10 g citronové trávy

10 g červených feferonek

20 g žluté kari pasty

80 ml kokosového mléka

Limetové listy

10 g palmového cukru

70 g limety

10 g koriandru

10 ml rybí omáčky

100 g jasmínové rýže

Sezam černý

Sůl

Jak na to?

Očištěný galangal, citronovou trávu, česnek a feferonku nakrájejte na kostičky 3x3 mm. Vše zpěňte na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidejte curry pastu a společně krátce orestujte. Hotovou směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy. Dochuťte rybí omáčkou a částí limetové šťávy. Společně provařte a poté přisypte očištěné slávky, promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Uvařené mušle promíchejte, případně dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujte sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Období medvědího česneku je tu! Tipy, co si z něj připravit

12.03.2020 | Medvědí česnek je považován za jeden ze silných jarních životabudičů a rovněž působí pozitivně na imunitní systém. Obsahuje totiž spoustu vitaminu C až 150 mg ve 100 g rostlin. A co víc? Skvěle chutná. Vyzkoušejte naše recepty, určitě se k nich budete rádi vracet.

Kouzlíme v kuchyni se sýry: Tyto recepty jste určitě ještě nezkoušeli

26.03.2020 | Kvalitní sýr dokáže zázraky. Jeho vůně a chuť dodá pokrmům jedinečný glanc. Zkuste si připravit slané muffiny, košíčky nebo kuřecí prsa zapečená se sýrem a bramborami.

#ZACHRAŇHOSPODU: České pivovary startují iniciativu na podporu restaurací.

06.04.2020 | Drtivá většina českých hospod a restaurací je kvůli aktuálním opatřením zavřená. Celý segment gastronomie tak přišel ze dne na den o tržby a hospody se potýkají s existenčními problémy. U mnoha z nich reálně hrozí, že po skončení současných opatření již znovu neotevřou. Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery proto přichází s iniciativou Zachraň hospodu!, díky které mohou lidé přímo podpořit své oblíbené hospody a restaurace.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Dubnové jarní číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont