Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Ještě nikdy jste slávky nezkusili a doma si na ně netroufáte? Pak na konci září zamiřte do jedné ze sta vybraných pražských restaurací, kde na vás čeká speciální mušlové cenu za poloviční cenu.

I přesto, že Česká republika nemá moře, mohou si Češi v pražských ulicích během posledního zářijového týdne užít to pravé moře chutí. Festival Prague mussel week přinese do stovky vybraných pražských restaurací speciální menu z těch nejlepších a super čerstvých holandských slávek, a to za poloviční cenu. „Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ doplňuje Jan Škoda ze společnosti HOPI CEE FISH HUB, která festival Prague mussel week organizuje. Objevit skvělou chuť mušlí budou na festivalu Čechům pomáhat i ty největší kulinářské celebrity, jako například Kristína Nemčková, Lea Skálová, Filip Sajler, Jiří Schwarz a Martin Staněk. 

Slávky na kari s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží

Festivalu Prague mussel week se se svými pražskými restaurace zúčastní i „kluk v akci“ Filip Sajler. I jeho vztah k mořským plodům je velmi kladný, hosté v jeho podnicích je mohou ochutnávat pravidelně. „Strávníci se dnes dělí na ty upřednostňující tradiční kuchyni a na ty, co rádi experimentují, mají rádi inovativní a trendy jídla. Takže věřím tomu, že mušle a mořské plody u nás své zákazníky mají a budou jich mít do budoucna ještě víc,“ říká Filip a přidává i vlastní recept, jak si lze slávky připravit.

Budete potřebovat 

600 g slávek

20 ml sezamového oleje

10 g česneku

10 g galangalu

10 g citronové trávy

10 g červených feferonek

20 g žluté kari pasty

80 ml kokosového mléka

Limetové listy

10 g palmového cukru

70 g limety

10 g koriandru

10 ml rybí omáčky

100 g jasmínové rýže

Sezam černý

Sůl

Jak na to?

Očištěný galangal, citronovou trávu, česnek a feferonku nakrájejte na kostičky 3x3 mm. Vše zpěňte na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidejte curry pastu a společně krátce orestujte. Hotovou směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy. Dochuťte rybí omáčkou a částí limetové šťávy. Společně provařte a poté přisypte očištěné slávky, promíchejte a přiklopené vařte asi 4 minuty. Uvařené mušle promíchejte, případně dochuťte rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujte sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Odzvoní nepopulárnímu nemocničnímu jídlu? V některých nemocnicích už je na výběr

18.09.2019 | Například pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc), která letos postupně zavádí projekt zaměřený na pestřejší, kvalitnější a zdravější stravu, mají možnost výběru ze tří obědových nabídek.

V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

16.09.2019 | Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Klasický čaj už netáhne, svět dává zelenou zelenému prášku matcha

16.09.2019 | Zmrzliny, sladkosti či čokoláda s matchou: tento prášek ze zářivě zeleného čaje ovládá trh 21. století. Jak se dostal do Evropy a co na něm všichni tak obdivují?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont