Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

18.01.2021 Jana Čiháková

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.

Budete potřebovat: 

1 kg čerstvých slávek, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, olivový olej Chiavalon Romano, kousek másla, 200 ml kvalitního bílého vína, oblíbené bylinky, úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list, 10 rozpůlených cherry rajčátek,sůl a pepř

Postup:

Slávky očistěte zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideálně, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

Namočené a vyčištěné slávky poté důkladně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, připravte si ve velkém hrnci nebo na pánvi základ.

Rozehřejte olivový olej a máslo, orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem, asi na polovinu, a zároveň ztratilo svou nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu a kousek másla. 

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem, stejným, jaké jste používali k vaření.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.