Prezidentka potravinářské komory k aktuální situaci: Potravinářské ztráty činí 750 mil. týdně

Prezidentka potravinářské komory k aktuální situaci: Potravinářské ztráty činí 750 mil. týdně

16.10.2020 Jana Čiháková

Ztráty potravinářů kvůli zavření restaurací a školních jídelen činí 750 milionů korun týdně. Postižené jsou velké, střední i malé firmy. Jde prakticky o celý tento průmyslový segment - od výrobců nápojů přes mlékaře, zpracovatele masa až po pekaře a lahůdkáře.

Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent," řekla Večeřová.

Problémy mělo mnoho firem podle ní už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. Navíc je období 4. čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejvyšší - asi 40 procent ročního objemu - tedy mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno.

Zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. I zde tedy vznikl problém s uzavřením 1. stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. A pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.