Prezidentka Potravinářské komory ČR: Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom

Prezidentka Potravinářské komory ČR: Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom

20.03.2020 | Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.

<

A to vše za jedním jediným účelem – aby první věta tohoto komentáře mohla platit. Aby byly pulty obchodů plynule zásobovány a spotřebitelé se dostali ke všem potravinářským výrobků, ale i ovoci, zelenině, masu v takovém sortimentu, na jaký jsou zvyklí. Každý den jsme ve spojení s ministerstvem zemědělství, které se maximálně snaží zabezpečit pro potravináře a zemědělce alespoň nejnutnější dezinfekci a ochranné pomůcky. Jsme v pořadí.

Bohužel se mi zdá, že toto nezměrné úsilí lidí v potravinářském a zemědělském sektoru je bráno jaksi jako samozřejmost. Nikdo nevyzývá k tomu, aby se lidem ve výrobě, na polích, ve stájích, ale i za pultem ochodů zatleskalo a veřejně poděkovalo. Média se potravinářské výrobě a zemědělství vyhýbají, a pokud ne, tak jedině v souvislosti s prázdnými regály v obchodech.

A je to ještě horší. Mnozí z těch, kteří chodí denodenně do provozu, čelí narážkám některých „dobráků“, kteří mohli za 70 až 80 % platu zůstat doma, že jsou tak hloupí a stále pracují. Vím, jsou to ojedinělé výjimky, ale pro člověka, který jde z jedné směny na druhou, neví, kdy tato situace skončí a také by raději byl s dětmi doma, je to poměrně brutální facka. Byla bych velmi ráda, kdyby si tito „dobrodinci“ uvědomili, že bez lidí v potravinářském a zemědělském provozu, by jim bylo hodně špatně – seděli by sice doma, ale o hladu.

Je mi to líto. Strašně rychle jsme všichni zapomněli na to, že abychom měli na stole chléb – musí napřed někdo zasít a vypěstovat pšenici nebo žito, sklidit, zpracovat na mouku, vypracovat těsto a chleba upéct. Potraviny skutečně nevznikají zázrakem na pultech nebo skladech obchodních řetězců.

Proto prosím všechny – vládu, státní správu, ale i vás, spotřebitele, až budete děkovat lékařům, sestřičkám, záchranářům, hasičům, policii, švadlenám, poděkujte prosím, také lidem v potravinářské výrobě a zemědělcům. A prosím vládu, aby na potravináře a zemědělce nezapomněla při restartu země po této krizi. Aby peníze na obnovu nešly zase prioritně těm, kteří se nám teď smějí. Potravináři a zemědělci sice nestojí v první linii boje, ale právě tuto první linii podporují a zásobují, aby neodpadla. Možná zbytečně tiše a bez pompy, ale spolehlivě.

 

Dana Večeřová

Prezidentka Potravinářské komory ČR

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Česká rybka na českém stole: Na které si pochutnat?

27.08.2020 | Přestože existují odlišné názory na zdravou výživu, zůstává jedna společná jistota, na níž se shodují všichni – ryby. Ty jsou odborníky označovány bez výjimky za potravinu, proti níž nejen že nemají námitky, ale naopak ji považují za jeden ze základních prvků zdravé výživy.

Rýže čelila kritice, že upevňuje rasové stereotypy

24.09.2020 | Z obalů rýže Uncle Ben´s zmizí obrázek usměvavého prošedivělého černocha a také samotný výrobek změní název na Ben´s Original, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Výrobce rýže, americký potravinářský koncern Mars Food, tyto změny slíbil už v červnu v souvislosti s celosvětovými protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě.

Máte chuť na pivo? Tady jsou ta nejlepší

29.09.2020 | První místo v hlavní kategorii 20. ročníku degustační soutěže České pivo získala Holba Premium. Na dalších pozicích se v kategorii ležáků umístil Staropramen ležák a Zubr Gradus z přerovského Pivovaru Zubr, který loni obsadil zlatou příčku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont