Přepálený olej, znečištěné fritézy: Problémy nikdo neřeší v každé šesté restauraci

Přepálený olej, znečištěné fritézy: Problémy nikdo neřeší v každé šesté restauraci

28.02.2020 Jana Čiháková

V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě. Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 82 provozovnách společného stravování a posoudili zde 98 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 16% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení - vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a dále laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení. Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura mj. uvádí i možné karcinogenní účinky 

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných subjektů včetně vyhodnocení viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat dílčí zlepšení – v r. 2018 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 26% z kontrolovaných provozoven -, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.