Přepálený olej, znečištěné fritézy: Problémy nikdo neřeší v každé šesté restauraci

Přepálený olej, znečištěné fritézy: Problémy nikdo neřeší v každé šesté restauraci

28.02.2020 | V každé šesté restauraci používají kuchaři k přípravě jídel fritovací olej, který byl přepálený a je nevhodný k lidské spotřebě. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

<

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě. Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 82 provozovnách společného stravování a posoudili zde 98 vzorků fritovacích olejů.

U celkem 16% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení - vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a dále laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy. U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení. Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví, odborná literatura mj. uvádí i možné karcinogenní účinky 

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty. Přehled všech kontrolovaných subjektů včetně vyhodnocení viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat dílčí zlepšení – v r. 2018 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 26% z kontrolovaných provozoven -, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pozor, tito výrobci zneužívají pandemie COVID-19 a nabízejí "zázračné" doplňky stravy

30.03.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další e-shopy, které prodávají potravinové doplňky a zneužívají současných obav lidí z nemoci COVID-19. Řeší další případy, kdy prodejci používají při propagaci zakázaná léčebná a nepovolená zdravotní tvrzení o účincích proti působení nového typu koronaviru, uvedl dnes mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kontrola SVS odhalila na trhu v Praze 35 kg masných výrobků neznámého původu

24.06.2020 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole na farmářském trhu na Tylově náměstí v Praze zlikvidovali 35 kg tepelně opracovaných nebalených masných výrobků, u kterých nebyl v dostatečné míře prokázán původ.

SZPI: Další prodejci doplňků používají nepovolená léčebná tvrzení

27.05.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila dalších devět internetových obchodů nabízejících potravinové doplňky, jejichž provozovatelé zneužívají obav lidí z šíření covidu-19. Prodejci nabízeli produkty prostřednictvím zakázaných léčebných tvrzení uváděním údajných účinků proti covidu-19.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont