Přenos onemocnění COVID-19 zvířaty je vyloučeno

Přenos onemocnění COVID-19 zvířaty je vyloučeno

23.03.2020 | Francouzský Úřad pro bezpečnost potravin, životní prostředí a ochranu zdraví při práci zveřejnil analýzu, ve které zkoumal možnosti přenosu viru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění Covid-19 prostřednictvím nakažených domácích zvířat nebo kontaminovaných potravin. Informovala o tom Státní veterinární správa.

Úřad došel k závěru, že neexistují žádné důkazy, že by zvířata v zájmovém nebo hospodářském chovu nebo potraviny mohly hrát roli při šíření koronaviru. Genetická struktura viru SARS-CoV-2 naznačuje, že jeho původním zdrojem bylo zvíře. Virus pravděpodobně pochází z nějakého druhu netopýra a mohl existovat i nějaký mezihostitel. Přechod viru SARS-CoV-2 z člověka na jiné živočišné druhy se však v současnosti podle dostupných publikovaných poznatků a informací zdá být nepravděpodobný.

V Hongkongu byla zjištěna přítomnost genomu viru SARS-CoV-2 v nosní a ústní dutině psa, který přišel do styku s nakaženým pacientem; zjištění genomu však není dostatečným důkazem pro závěr, že toto zvíře bylo nakaženo. Nelze vyloučit pasivní kontaminaci, zejména pokud je virus SARS-CoV-2 schopen přežívat na vlhkých slizničních membránách.

Francouzský úřad rovněž prověřoval možnost kontaminace potravin osobou nemocnou nebo osobou, která je přenašečem viru SARS-CoV-2 bez příznaků. Možnost přímého přenosu viru SARS-CoV-2 potravinami získanými z kontaminovaných zvířat byla francouzskými vědci vyloučena. Dále bylo zjištěno, že na základě současných informací je možné přenos viru SARS-CoV-2 přímo přes trávicí trakt odmítnout. Stejně jako jiné známé koronaviry je virus SARS-CoV-2 citlivý na teploty používané při vaření, takže lze říci, že tepelná úprava ho účinně likviduje.

Nakažená osoba může kontaminovat potraviny tehdy, když je připravuje nebo s nimi manipuluje se špinavýma rukama, nebo prostřednictvím infikovaných kapének vylučovaných při kýchání a kašli. Účinným způsobem bránícím kontaminaci potravin virem SARS-CoV-2 je řádné uplatňování zásad správné hygienické praxe.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

#ZACHRAŇHOSPODU: České pivovary startují iniciativu na podporu restaurací.

06.04.2020 | Drtivá většina českých hospod a restaurací je kvůli aktuálním opatřením zavřená. Celý segment gastronomie tak přišel ze dne na den o tržby a hospody se potýkají s existenčními problémy. U mnoha z nich reálně hrozí, že po skončení současných opatření již znovu neotevřou. Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery proto přichází s iniciativou Zachraň hospodu!, díky které mohou lidé přímo podpořit své oblíbené hospody a restaurace.

Víno Korona Antivirus a další podvodné výrobky: Inspektoři opět důrazně varují

08.04.2020 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stále zjišťuje další případy zneužívání obav veřejnosti v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 některými prodejci doplňků stravy. Aktuálně inspektoři SZPI zjistili při prodeji a propagaci doplňků stravy a dalších potravin, že někteří prodejci používají zakázaná léčebná tvrzení a nepovolená zdravotní tvrzení a to právě uváděním údajných účinků proti koronaviru.

Velikonoční pečení: Jidáše, mazanec i velikonoční perníčky

10.04.2020 | Velikonoční svátky budou letos jiné. Možná, že letos nenabarvíte tolik vajec nebo se nepustíte do vyplétání pomlázek. Kuchyní by ale jaro zavonět mělo. Upečte si perníčky, mazanec nebo jidáše. Zapojit můžete celou rodinu - však je ověřené, že společné vaření a pečení ji také tmelí.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Dubnové jarní číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont