Přední novozélandský producent medu do něj přidával chemikálie

Přední novozélandský producent medu do něj přidával chemikálie

19.04.2019 Jana Čiháková

Přední novozélandský producent vysoce ceněného manukového medu přiznal, že do něj přidával syntetické látky, aby posílil jeho antibakteriální účinky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní média.

Žalobu na firmu Evergreen Life LTD se sídlem v Aucklandu podal novozélandský úřad pro bezpečnost potravin. Už před třemi lety musely být její výrobky staženy z obchodů, protože mohly obsahovat nepovolené látky.

Reuters připomíná, že poptávka po medu, který má podle všeho blahodárný vliv na lidské zdrví, po celém světě roste. Mimořádně žádaný je manukový med, získávaný z nektaru květů balmínu metlatého (manuky). Tento med má údajně lepší antibakteriální vlastnosti než jeho jiné druhy, zčásti kvůli tomu, že přirozeně obsahuje omega-3 nenasycenou mastnou kyselinu DHA a methylglyoxal.

Společnost Evergreen Life čelí podezření, že do medu dodávala chemické látky, aby zvýšila antibakteriální účinky produktu a mohla ho pak prodávat za vyšší cenu.

Novému Zélandu patří čtrnácté místo na světě co do množství medu, který vyveze a druhá příčka co do jeho hodnoty, vyplývá z údajů vládní agentury pro obchod a podnikání. Předloni tato země vyvezla med za 270 milionů dolarů (6,2 miliardy korun). Většinu exportu tvoří právě manukový med.

Rozsudek nad firmou Evergreen Life se podle Reuters očekává příští měsíc


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.