Pravomoci ochranky obchodu

Pravomoci ochranky obchodu

13.02.2015 Redakce

Mohou pracovníci ochranky obchodu nahlédnout do mé tašky a kabelky?

Někteří zákazníci vnímají ochranku v obchodě jako příslušníky organizace, která má větší pravomoci, než tomu ve skutečnosti je. Proto uposlechnou například výzvy o předložení občanského průkazu nebo nákupní tašky, k čemuž ovšem ochranka v obchodě nemá právo zákazníka nabádat. „Požadovat prokázání totožnosti mají jen osoby nadané nějakou formou státní moci, respektive osoby, kterým takové právo stanoví zákon. Členové ochranky takovou pravomoc nemají,“ říká předsedkyně Sdružení ochrany spotřebitelů Gerta Mazalová. Pokladní nebo bezpečnostní agentura vás může o předložení tašky požádat, ale v případě, že odmítnete, nemůže se toho domáhat. Neměli by zákazníka v žádném případě zastrašovat a naopak jej upozornit, že předložení nákupní tašky není jeho povinností a může se dobrovolně rozhodnout, zda pracovníkovi ochranky tašku předloží.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.