Právě teď si můžete koupit fialové brambory: Módní výstřelek?

Právě teď si můžete koupit fialové brambory: Módní výstřelek?

20.02.2019 | Zelené pivo, zdá se, není jedinou barevnou raritou dne. Právě jsme totiž dostali zprávu o tom, že jsou na trh k dostání i fialové brambory. O co jde?

Původem jsou z horských oblastí And na pomezí Peru a Bolívie. Za jejich netradiční barvou není žádná chemie, ale antokyany, tedy přírodní barviva. Samotná odrůda Blue Star vyniká mramorovým vzorem ve tvaru hvězdy a krásnou světle fialovou barvou dužiny po uvaření. Jedná se o varný typ B, dužina je po uvaření pevná a nerozvaří se, po smažení a pečení naopak křupavá navenek a jemná uvnitř, vhodná např. pro výrobu lupínků nebo jako příloha v podobě pečených brambor, bramborové kaše nebo jako barevný doplněk bramborového salátu a bramborových knedlíků.

Brambory nejsou zajímavé pouze na pohled, ale také z hlediska nutričního složení. Obsahují přibližně 5x více vitamínů, karotenů, zinku, a antioxidantů než běžné brambory. Mají pozitivní vliv na zrak, cirkulaci krve a také srdečně- cévní onemocnění. Brambory jsou od českého pěstitele společnosti Brop.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

15.01.2019 | Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?

Ve Španělsku vyrábějí skutečně modré víno

29.10.2018 | Před pěti lety se pět studentů ve španělském Baskicku rozhodlo vnést revoluci do nějakého sektoru a vybralo si vinařství, které je považováno za nejkonzervativnější.

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!