Pozor, tyto potraviny do lednice opravdu nepatří

Pozor, tyto potraviny do lednice opravdu nepatří

18.02.2020 Jana Čiháková

Řadě potravin pobyt v chladném prostředí trvanlivost neprodlouží, spíše naopak. Studené prostředí může mít neblahý vliv na jejich konzistenci a chuť. Podívejte se spolu s námi, které produkty, navzdory zažitým představám, do lednice nepatří.

Obecně samozřejmě platí, že v chladu uchovávané potraviny vydrží déle. To však neznamená, že lednice je vždy tím optimálním místem. Příhodným prostředním pro řadu produktů je chladná spižírna či sklípek, s těmi se ovšem v moderních domácnostech v naprosté většině nepočítá.

Typickým případem komplikovaného skladování jsou brambory. V domě je vhodné je umístit do chladného a tmavého sklepa, v bytech z nedostatku jiné alternativy končí brambory často v lednici. Zde je na ně však příliš nízká teplota a obsažený škrob se rychleji mění na cukry. Brambory pak získávají nepříjemně nasládlou chuť a navíc mohou rychleji začít klíčit. V okolí těchto oček pak vzniká jedovatá látka solanin, před konzumací je tedy nutné je pečlivě odstranit.

Nezkazte si cibuli

Lednice neprospívá ani cibuli – výrazně problematická není ani tak nízká teplota, ale spíše vysoká vlhkost. Cibule kvůli ní rychle měkne a začíná plesnivět. Ideálním prostředím je suché, tmavé, chladné, pokud možno větratelné místo. Pozor ale na uchovávání dohromady s bramborami, společně se obě tyto komodity rychleji kazí. Stejné je to i česnekem – v lednici moučnatí a mnohem rychleji podléhá zkáze. Jeho charakteristické chuti a vysokého obsahu zdraví prospěšných látek dosáhnete jen při skladování na chladném, suchém a větraném místě.

Až přijdete z nákupu, také pro rajčata najděte jiné místo než chladničku. Hlavně v případě, že jsou rajčata ještě nedozrálá a potřebují „dojít“, je ideální pokojová teplota. V lednici se proces dozrávání zastaví a rajčata tak nedosáhnou charakteristické chuti. Uložením do lednice nechtěně přispějete také ke zkáze salátových okurek, které zde díky vysokému obsahu vody rychle měknou.

Banány nedozrávají

Typickou potravinou, kterou řada z nás ukládá do spodních přihrádek lednice, jsou banány. V lednici nezískávají při dozrávání sladkou chuť, ale moučnatí a rychleji černají. Nejlepším řešením je, pokud je uložíte do papírového sáčku a necháte je dozrát při pokojové teplotě. To samé platí i pro další druhy exotického ovoce, které se většinou kupují nedozrálé – ananas či mango. Pokud potřebujeme, aby zralé ovoce déle vydrželo, volíme studené a tmavé místo.

Do ledničky nepatří ani pomeranče a citrony. Pokojová teplota jim rozhodně neublíží, jen je potřeba dohlédnout na to, aby se o sebe jednotlivé plody nemačkaly, což urychluje jejich kažení.

Bylinkám se lépe nepovede

Lednice nepomůže ani trvanlivosti bylinek. Svazeček v chladném prostředí ztratí chuť i vůni a naopak do sebe natáhne cizí pachy. Místo chladničky zkuste umístit bylinky do sklenice s vodou. Pokud je chcete skladovat dlouhodobě, uložte je do mrazničky, nebo je naložte do oleje. Pachy, kterých je v lednici velké množství, do sebe nasává také káva, a to dokonce i v pevně uzavřeném sáčku. Aroma čerstvě umletých zrnek zde tak určitě neprodloužíte, zkuste raději dobře uzavřenou neprůsvitnou plechovku, kterou uložíte na suchém místě, nebo ještě lépe vakuovou nádobu, z níž vypustíte vzduch.

Řada hospodyněk ukládá do lednice rovněž olej, zejména olivový. Ten při nízké teplotě začíná houstnout a kalit se. Při zahřátí sice získává zpět své původní vlastnosti, ale pro olej je nejvhodnější pokojová teplota a místo bez přístupu světla. Kečup nechte v klidu na stole Častým omylem je také to, že v lednici nám vydrží déle čerstvé pečivo. Nezabalený chléb se v lednici ale rychle vysuší a ztvrdne, pokud ho tam uložíme v plastovém sáčku, brzy se na něm objeví plíseň. Chléb patří do chlebníku, případně do čisté utěrky. Jestli musíte pečivo uchovávat delší dobu, vhodným řešením je uložit ho pečlivě zabalené do mrazáku. Otevřené marmelády do lednice samozřejmě patří, ale jak je to s medem? Pro něj je chladnička místem naprosto nevhodným. Med zde tuhne a cukernatí, což na jeho kvalitu nemá vliv, ale manipulace s ním je pak obtížnější. Med má tendenci pohlcovat všechny pachy, nejvhodnější je dobře uzavřenou sklenici uchovávat při pokojové teplotě.

Navzdory zažité praxi v mnoha domácnostech není třeba místo v ledničce vyhrazovat ani různým dochucovadlům, jako jsou omáčky, dipy, kečup a hořčice. Ty, jejichž základem je olej nebo ocet, nechte v klidu při pokojové teplotě, v restauracích to dělají stejně. Pozor jen na omáčky a zálivky na bázi majonézy, jogurtu či smetany – ty do chladu rozhodně patří.  V lednici by místo neměly zabírat ani neotevřené konzervy, nechlazené paštiky nebo nakládaná zelenina.

Ledničky není dobré přeplňovat, protože je nezbytné, aby studený vzduch kolem potravin cirkuloval. Uložte tam tedy jen ty potraviny, kterým pobyt v chladu prospěje, pro všechny ostatní najděte místo vhodnější.

 

Box Správné uspořádání

Rozmístění potravin by nemělo probíhat podle náhodného klíče, neboť jednotlivá místa v lednici mají odlišnou teplotu i vlhkost, a jsou tak vhodná pro jiné typy potravin.

Spodní šuplíky: Do boxů patří ovoce a zelenina, zejména listová, kořenová a košťálová. Ovoce ani zeleninu před uložením do lednice nemyjte.

Spodní přihrádka: Nejchladnější místo, kam přijde syrové maso a ryby. Vždy by měly být v uzavřených obalech, aby nedošlo ke kontaminaci s dalšími uloženými potravinami.

Prostřední přihrádka: Sem ukládáme paštiky, uzeniny a také máslo, sýry a jogurty. Jen pozor, že masné a mléčné výrobky bychom měli uchovávat odděleně. Pokud polička dostatečně oddělený prostor neposkytuje, do prostřední přihrádky umístěte masné výrobky, mléčné zařaďte o patro výš.

Vrchní přihrádka: Kromě mléčných výrobků sem patří také hotová jídla. Nikdy je do chladničky nevkládáme ještě teplá, ale vždy až po vychladnutí. Pokud si z cukrárny přinesete zákusky nebo třeba chlebíčky, je pro ně také určena tato polička.

Dveře: Do nejteplejšího místa ukládáme dolů mléko, džusy, vody, pivo nebo bílé víno. Do vrchnějších pater pak patří otevřené konzervy či marmelády, úplně nejvýš vajíčka. Měli bychom je vyskládat do speciálních držáčků. Papírové obaly, ve kterých se vejce prodávají, obsahují mikroorganismy, které mohou být zdrojem kontaminace ostatních potravin.

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

K DOBRÉ RYBĚ SKLENKA DOBRÉHO VÍNA: RYCHLÝ WINE PAIRING

22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

PŠENICE, ANEBO ŽITO? PŘI VÝBĚRU PEČIVA JASNÁ VOLBA

22.02.2023 | Většina spotřebitelů sází na klasické pečivo z bílé mouky. Přitom je už dávno nabídka rozšířena o výrobky z mouky žitné, které mají navíc širokou škálu přínosů pro lidský organismus. Dáte si?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.