Potravinové banky za poslední dva týdny přerozdělily 330 tun jídla

Potravinové banky za poslední dva týdny přerozdělily 330 tun jídla

02.04.2020 Jana Čiháková

Jejich obrat ve skladech se tak proti běžnému stavu zdvojnásobil. Jak ČTK řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová, po vládním zákazu podávání jídel v restauracích se v pražské bance sešlo mnoho surovin, které by podniky jinak vyhodily, ve zbytku republiky tak velké dary nebyly.

Nyní jsou na skladech hlavně mléčné výrobky, které pocházejí z programu Mléko do škol. Když jsou školy zavřené, neměl by je kdo sníst. Banky nyní podle ní mají znovu zájem o trvanlivé potraviny.

"Značné množství ovoce a mléčných potravin se podařilo zachránit ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, které nám pomohlo koordinovat odběr 80 tun potravin z uzavřených škol. Další velkou pomocí jsou pak dary potravin od obchodních řetězců a také se s dary ozvala řada výrobců potravin," uvedl předseda federace Aleš Slavíček.

Láchová dodala, že banky nepřipravují balíčky s různými potravinami, jak to v minulých dnech dělala pražská banka. Ani ta už je v tuto chvíli podle ní připravovat nestíhá. Banky jsou podle ní v současnosti plnější, ale již to není jídlem z restaurací, které rychle zmizelo. "Spíše kvůli tomu, že převzaly zásoby z projektu mléko a ovoce do škol," dodala.

Ministerstvo zemědělství v posledních letech podpořilo potravinové banky skoro 210 miliony korun, pomáhá jim od roku 2016. "Budeme jim samozřejmě pomáhat i nadále, dokud se nenajde vhodnější systémové řešení, aby tato pomoc nebyla pouze na našem ministerstvu. Loni jsme například potravinové banky podpořili více než 116 miliony korun, což je o téměř 76 milionů více než v roce 2018," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Banky běžně získávají zboží také z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů. Jídlo z potravinových bank putuje k lidem, kteří jej potřebují, jako jsou matky samoživitelky nebo lidi v tíživé životní situaci.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.