Pošlete jídlo dál. Aplikace Nesnězeno myslí na seniory, zdravotníky i lidi bez domova

Pošlete jídlo dál. Aplikace Nesnězeno myslí na seniory, zdravotníky i lidi bez domova

23.03.2020 Jana Čiháková

Do aplikace Nesnězeno, která již od minulého týdne umožňuje restauracím i přes karanténu fungovat dále a nabízet své jídlo i v režimu beze slev, přibyl o tomto víkendu nový podnik s názvem „Daruj DOBROty“.Nová funkce pomáhá podpořit dobrovolníky, seniory či lidi bez domova.

Jídlo pro každou ze tří skupin vyjde zákazníky na sto korun, rozvoz zajistí aplikace. Jen za první hodinu lidé koupili jídlo za dvacet tisíc korun. „Novou featuru jsme do aplikace pro iOS i Android přidali koncem týdne. Oproti jiným podnikům je tento specifický v tom, že v něm uživatelé nekupují konkrétní jídlo pro sebe. Místo toho vybírají, komu na jídlo přispějí,“ uvedl Lukáš Strnadel, CEO vývojářského studia Futured, které za aplikací stojí.

Uživatelé aplikace za sto korun mohou koupit jídlo jedné ze tří skupin – seniorům, lidem bez domova a zdravotníkům. Všechny tři skupiny jsou totiž podle zakladatelů Nesnězena Michaely Gregorové a Jakuba Henniho současnou situací velmi zasažené. „Zdravotníci v těchto dnech jedou na dvě stě procent a už jim dochází síly, senioři jsou zase izolovaní a bojí se vycházet. Ve složité situaci jsou i lidé, kteří jsou na ulici a jsou odkázání na pomoc ostatních,“ vysvětluje Michaela Gregorová z Nesnězena s tím, že zároveň jde také o další podporu samotných restaurací. „První objednávku jsme již domluvil s pražskou restaurací Spojka Karlín,“ dodává.

Novinka funguje tak, že jakmile se přes aplikaci nastřádá dost stokorunových darů pro některou ze tří skupin, Nesnězeno jídlo objedná v restauraci na svoje náklady zajistí distribuci. V případě lidí bez domova jídlo putuje k diecézním charitám a do sociálního podniku Pragulic, v případě seniorů pak k domluveným nadacím jako Ježíškova vnoučata, Breakfaststory či Seniorem s radostí. „V případě zdravotníků jsme domluveni s koordinátory v Praze v Motole a Na Homolce, a také s mediky z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,“ popisuje Michaela Gregorová.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.